Amylaza trzustkowa – enzym produkowany w trzustce i działający w dwunastnicy. Substratem tego enzymu jest skrobia lub glikogen, a produktem trawienia maltoza lub oligosacharydy (dekstryny). Optymalne pH działania enzymu jest lekko zasadowe.
Amylaza to jeden z enzymów trawiennych wytwarzanych przez trzustkę, uczestniczący w trawieniu białek oraz cukrów. Nieprawidłowe stężenie enzymu we krwi lub moczu oznaczać może poważne problemy z trzustką lub nerkami.
Za produkcję i wytwarzanie amylazy odpowiada przede wszystkim trzustka. Jednak enzym ten wydzielany jest przez inne narządy m.in. jądra, jajniki, jelito cienkie oraz gruczoł mlekowy. Amylaza uczestniczy w rozkładzie wielocukrów (skrobia, glikogen) na cukry proste. Enzym ten obecny jest również w śliniankach (amylaza ślinowa, występuje w ślinie i uczestniczy w trawieniu węglowodanów) oraz wątrobie.
Poziom amylazy określa się na podstawie badania krwi lub moczu. W zależności od rodzaju testu jej stężenie nie powinna przekraczać 20-125 m/l(mikrolitry) we krwi oraz nie więcej niż 600 m/l w moczu.
Gdy jest jej za dużo
Podwyższony poziom amylazy, tj. między 575 - 1150 m/l zazwyczaj zwiastuje pierwsze zmiany chorobowe w obrębie trzustki (ostre zapalenie trzustki). Wzrost enzymu obecny jest również przy:
- zapaleniu pęcherza żółciowego
- chorobach ślinianek
- niewydolności nerek
- chorobie wątroby
- kamicy trzustkowej
- nowotwory trzustki, jajników lub płuc
Wysoki poziom amylazy występuje również u alkoholików. Jej nieznaczny wzrost często pojawia się u chorych na świnkę oraz u osób z urazem ślinianek, kamicą przewodów ślinowych. Zdarza się, że przekroczenie normy wiąże się z przyjmowanymi lekami, zatruciem , radio lub chemioterapią.
Przekraczający dopuszczalne normy poziom amylazy nie zawsze musi mieć związek z chorobą. Makroamylaza to wrodzony, wzrost stężenia tego enzymu. W skutek łączenia się cząsteczek amylazy badanie krwi wykazuje znaczne przekroczenie dopuszczalnych norm, podczas gdy badanie moczu nie daje powodów do niepokoju (w większości stanów chorobowych wzrost poziomu enzymu we krwi oznacza zwiększenie wydzielania go wraz z moczem).
Gdy jest jej za mało
Znaczne obniżenie poziomu enzymu najczęściej łączy się z:
- martwicą trzustki
- kamicą żółciową
- poparzeniem
- tyreotoksykozą
- zawałem serca
Amylaza trzustkowa
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Lipaza i amylaza
autor: boni1 » 12 lut 2016, o 20:24 » w Internista. Lekarz chorób wewnętrznych. Schorzenia inne - 11 Odpowiedzi
- 11851 Odsłony
-
Ostatni post autor: dimedicus
28 lut 2016, o 16:20
-
-
-
Elastaza trzustkowa w kale w kierunku zewnątrzwydzielniczej
autor: admin. med. » 14 wrz 2016, o 20:20 » w Gastroenterologia, gastrologia, hepatologia, proktologia - 0 Odpowiedzi
- 1185 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
14 wrz 2016, o 20:20
-
-
-
Wysoka amylaza w moczu
autor: laglag » 19 gru 2016, o 15:56 » w Internista. Lekarz chorób wewnętrznych. Schorzenia inne - 1 Odpowiedzi
- 2751 Odsłony
-
Ostatni post autor: dimedicus
20 gru 2016, o 09:46
-
-
-
Badanie Amylaza (w moczu), normy i co oznaczają odchylenia
autor: admin. med. » 26 lip 2016, o 08:08 » w Internista. Lekarz chorób wewnętrznych. Schorzenia inne - 0 Odpowiedzi
- 1356 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
26 lip 2016, o 08:08
-
-
-
Dieta przy chorobie Trzustki.Dieta trzustkowa
autor: admin. med. » 22 lis 2015, o 11:56 » w Diety - rodzaje diet - 0 Odpowiedzi
- 3325 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
22 lis 2015, o 11:56
-