Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności:: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć:: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej.
Prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk
Tematyka podręcznika jest różnorodna, a przedstawione zagadnienia wymagają interdyscyplinarnego ujęcia, stąd też Autorzy opracowujący poszczególne problemy reprezentują różne dziedziny wiedzy medycznej i przyrodniczej. Sprawia to, że poziom merytoryczny podręcznika jest wysoki, a rozdziały opracowane są w sposób rzetelny i kompetentny. Zostały uwzględnione najnowsze osiągnięcia naukowe oraz aktualne piśmiennictwo i uregulowania prawne, obowiązujące zarówno w Polsce, jak i w innych krajach Unii Europejskiej. Tak napisany podręcznik znajdzie na pewno szerokie grono odbiorców.
Z recenzji prof. dr. hab. n. med. Andrzeja Borzęckiego
Z satysfakcją pragnę podkreślić, że rozdziały związane z toksykologią prezentują szczególnie wysoki poziom naukowy, i wyrażam przekonanie, że takie będzie również odczucie Czytelników. Z całą odpowiedzialnością rekomenduję Czytelnikom podręcznik Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka pod redakcją Emilii Kolarzyk, stworzony przez interdyscyplinarne grono wysokiej klasy specjalistów.
Z recenzji prof. dr. hab. n. med. Janusza Pacha
Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka
Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka
- Załączniki
-
- antyodzywcze-i-antyzdrowotne-aspekty-zywienia-czlowieka.jpg (10.48 KiB) Przejrzano 630 razy
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka
autor: admin. med. » 1 sty 2017, o 16:00 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 811 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
1 sty 2017, o 16:00
-
-
-
Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne Podstawy
autor: Asystentka » 13 lis 2016, o 10:07 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 948 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
13 lis 2016, o 10:07
-