Badania: orzechy i tłuste ryby morskie redukują ryzyko zgonu

Różne informacje,czasem dziwne a czasem bardzo interesujące, o badaniach medycznych
admin. med.

Badania: orzechy i tłuste ryby morskie redukują ryzyko zgonu

Post autor: admin. med. »

Spożycie kwasów omega-3 pochodzących ze źródeł roślinnych, takich jak orzechy włoskie, ma pozytywne działanie na redukcję przyczyn śmiertelności. Dodatkowo, kwasy omega-3 z tłustych ryb zmniejszają ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych - czytamy w Journal of the American Heart Association.

Nowe wyniki, zaobserwowane w ramach PREDIMED, czyli jednego z największych badań klinicznych dotyczących żywienia na świecie pokazują, że dwa rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzenia roślinnego i morskiego, razem wpływają na zmniejszanie śmiertelności u hiszpańskiej populacji osób starszych.

Współautor artykułu, dr Aleix Sala z Centrum Badań Biomedycznych w Fizjopatologii Otyłości i Żywienia (CIBERobn) wyjaśnia, że przez okres 6 lat obserwowano ponad 7 tys. uczestników badania, aby sprawdzić, czy osoby, które przestrzegały zalecenia przyjmowania 0,7 proc. dziennej energii w postaci roślinnych kwasów omega-3, były lepiej chronione przed śmiertelnością niż osoby spożywające mniej roślinnych kwasów omega-3.

Wyniki badań nie dowodzą, że spożywanie roślinnych kwasów omega-3 zwiększa ochronę przed chorobami układu krążenia w przypadku diety, która obejmuje już omega-3 pochodzenia morskiego, jednakże o 28 proc. redukują ryzyko śmiertelności (chorób układu krążenia, nowotworów, demencji etc.).

Z monografii Rządowej Rady Ludnościowej "Zachorowalność i umieralność na choroby układu krążenia a sytuacja demograficzna Polski", wynika, że najczęstszą przyczyną śmierci w Polsce są choroby układu krążenia (stanowią 46 proc. wszystkich zgonów).
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post