Badanie poziomu zonuliny w celiakii, RZS, cukrzycy typu I, SM

Rozpoznawanie, profilaktyka i leczenie chorób wewnętrznych, choroby wieku starszego, choroby zakaźne, układu oddechowego, diabetologia, alergie.
Asystentka

Badanie poziomu zonuliny w celiakii, RZS, cukrzycy typu I, SM

Post autor: Asystentka »

Zonulina jest białkiem, które moduluje przepuszczalność ścisłych połączeń pomiędzy komórkami w ściance przewodu pokarmowego. W przypadku wzrostu poziomu tego białka dochodzi do rozluźnienia struktury jelita, skutkującego „przeciekającym jelitem”.

Gluten indukuje wydzielanie zonuliny. Zonulina jest endogenną proteazą, która aktywuje docelowy receptor w sposób podobny do toksyny ZOT (Zonula occludens toxin) produkowanej przez przecinkowca cholery (Vibrio cholerae).

Podwyższony poziom zonuliny występuje m.in. u osób z chorobą trzewną (celiakia), RZS, cukrzycą typu 1 oraz stwardnieniem rozsianym.

Cena zawiera, poza samym kosztem badania: 1. opłatę pocztową za przesyłkę zestawu do pobierania próbki wraz z opisem w języku polskim od nas do Państwa. 2. opłatę wysyłki próbki w "termosie" kurierem od nas do Niemiec. 3. koszt tłumaczenia opisu wyniku badania. Zamawiając badanie należy wybrać "przesyłka darmowa".

Materiał do badania - surowica krwi.
Załączniki
badania-poziomu-zonuliny.jpg
badania-poziomu-zonuliny.jpg (35.74 KiB) Przejrzano 577 razy
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post