Białko serwatkowe może pomóc w walce z cukrzycą typu 2

Rozpoznawanie, profilaktyka i leczenie chorób wewnętrznych, choroby wieku starszego, choroby zakaźne, układu oddechowego, diabetologia, alergie.
admin. med.

Białko serwatkowe może pomóc w walce z cukrzycą typu 2

Post autor: admin. med. »

Solidne śniadanie zawierające białko pochodzące z serwatki może pomóc w walce z cukrzycą typu 2 – informują naukowcy z Izraela.

Jak wynika z badań zaprezentowanych podczas konferencji ENDO 16 zorganizowanej przez Towarzystwo Endokrynologiczne solidne śniadanie zawierające białko pochodzące z serwatki może pomóc w walce z cukrzycą typu 2.

„Wysokokaloryczne śniadanie bogate w białko, niezbyt obfity obiad i skromna kolacja jest sprawdzonym sposobem na schudnięcie, uregulowanie uczucia sytości i zmniejszenie wahań stężeń glukozy u osób z nadwagą i cukrzycą typu 2” – twierdzi autorka badań dr Daniela Jakubowicz, będąca wykładowcą na Uniwersytecie w Tel Awiwie. „Jednakże korzyści wynikające z diety wysokobiałkowej zależą od źródła i jakości protein” – uważa Jakubowicz. „Serwatka w proszku, będąca produktem ubocznym w produkcji twarogu z mleka powoduje zwiększone uczucie sytości i zmniejszenie wahań poposiłkowych stężeń glukozy w porównaniu do innych produktów zawierających białko, jak np. jajek, soi czy tuńczyka” – przekonuje badaczka.

Zespół badaczy próbował odpowiedzieć na pytanie czy u pacjentów z nadwagą lub otyłością i współistniejącą cukrzycą typu 2 białko serwatkowe spożywane na śniadanie bardziej niż inne białka sprzyja spadkowi masy ciała, regulowaniu uczucia sytości, normalizowaniu stężeń glukozy oraz stężeń hemoglobiny glikowanej (HbA1C).

Do badania włączono 48 osób w wieku średnio 59 lat. Uczestników poddano jednej z trzech diet o tej samej kaloryczności. Przez 23 miesiące wszyscy badani spożywali wysokokaloryczne śniadanie bogate w białko, niezbyt obfity obiad i skromną kolację. Jednakże każda grupa osób spożywała białko z różnego źródła.

Członkowie pierwszej grupy spożywali śniadanie na bazie białka serwatkowego w postaci koktajli proteinowych, druga grupa spożywała jajka, soję i tuńczyka, a trzeciej podawano śniadanie bogate w węglowodany i skrobię. Po 12 tygodniach w grupie „serwatkowej” zanotowano spadek masy ciała wynoszący 7,6 kg. Członkowie drugiej grupy zmniejszyli masę ciała o 6,1 kg, a w trzeciej („węglowodanowo-skrobiowej”) tylko o 3,1 kg.

Uczestnicy diety serwatkowej odczuwali większą sytość w ciągu dnia oraz mieli mniejsze wahania glukozy oraz niższe stężenie hemoglobiny glikowanej w porównaniu do osób z pozostałych dwóch grup. „Dieta bogata w białko z serwatki znacznie zmniejsza wydzielanie greliny zwanej »hormonem głodu«. Napój z białkiem z serwatki jest łatwy w przyrządzeniu, a wysoka zawartość białka sprzyja spadkowi masy ciała, daje większe uczucie sytości, minimalizuje wahania stężenia glukozy oraz obniża stężenie HbA1C” – przekonuje Jakubowicz.
źródło: mp.pl
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post