chcialam sie zapytac ile wazne sa wyniki badan? w lutym tamtego roku robilam badania krwi i bylo ok poltora roku temu USG i tez ok i chcialam sie spytac czy przez ten czas moglo sie cos zmienic? Bo mam problem z bolem odbytu. Podczas okresu przy oddawaniu stolca mam skurcze odbytu klucie taki dziwny bol ktory zaraz ustaje. Ale i zdarza sie tez inny bol odbytu przy zwieraczu to znaczy jak sie za czesto wypróżniam nie wiem co to. Czytalam o raku jelita i te obiawy sa podobne. Boje sie bo mam dopiero 21 lat w rodzinie nikt na to nie chorowal
i nie tylko ja sie czesto wyprozniam. Jak nie mam okresu to tez nieraz tam mnie boli ale tylko przy napinaniu zwieracza
Bóle odbytu i wyniki badań krwi. Czy to jest rakowe coś?
-
- Użytkownicy
Re: Bóle odbytu i wyniki badań krwi. Czy to jest rakowe coś?
Zasadniczo badanie jelita grubego wykonuje sie co 5 lat o ile mamy jakieś podejrzenia ku temu.Jeśli jest potrzeba wykonuje się częściej.Badanie krwi wykonujemy co 1 rok lub częściej jeśli jest potrzeba.Czy jakiś lekarz wykonał badanie jelita grubego(per rectum) czyli palcem w odbycie lub jakiekolwiek wziernikowanie jelita grubego?Diagnozowanie?Objawy mogą wskazywać na,np:grzybicę,hemoroidy,uszkodzenie śluzówki,stany zapalne czy inne zmiany.Bez badania nie można ocenić.
-
- Użytkownicy
nie niestety nie mialam takiego badania. Ale czy istnieje mozliwosc ze mam raka?
wiem ze to ciezko stwierdzic tak po opisie ale chciala bym chodz troche sie uspokoic
wiem ze to ciezko stwierdzic tak po opisie ale chciala bym chodz troche sie uspokoic
Jeśli badania były robione jak napisano,to nic tu nie wskazuje na zmiany nowotworowe.
-
- Użytkownicy
byly robione tylko dawno. Mam nadzieje ze pozyje jeszcze:) dziekuje za odpowiedzi. A chciala bym zapytac jesli chodzi o raka jelita to co powinno mnie zanipokoic?
ale tego per rectum nie bylo robionego
ale tego per rectum nie bylo robionego
-
- Przyjaciel
nie,tu nie masz co panikować.
Najbardziej prawdopodobne to hemorojdy.
Ale nasuwa się jeszcze jedno: być może jest to ból promieniujący z innego miejsca---zwykle chodzi tu o jajniki albo o pęcherz . To dość często bywa i człowiek nie bardzo rozpoznaje gdzie jest źródło.
Warto więc zrobić usg ponownie pod kątem tych dróg rodnych.
Bywa,że jest tam przewlekły stan zapalny i stąd to pobolewanie---wówczas żadne usg nic nie pokaże a powód jednak jest. Zrób sobie analizę moczu i morfologię krwi---bez skierowania w prywatnej pracowni (w labie) . To jest tanie i nie będzie problemu finansowego.
Ciekawe czy w moczu nie ma białych ciałek a w morfologii--ile masz leukocytów.
Ale to wszystko pod kątem stanu zapalnego a nie raka.
Najbardziej prawdopodobne to hemorojdy.
Ale nasuwa się jeszcze jedno: być może jest to ból promieniujący z innego miejsca---zwykle chodzi tu o jajniki albo o pęcherz . To dość często bywa i człowiek nie bardzo rozpoznaje gdzie jest źródło.
Warto więc zrobić usg ponownie pod kątem tych dróg rodnych.
Bywa,że jest tam przewlekły stan zapalny i stąd to pobolewanie---wówczas żadne usg nic nie pokaże a powód jednak jest. Zrób sobie analizę moczu i morfologię krwi---bez skierowania w prywatnej pracowni (w labie) . To jest tanie i nie będzie problemu finansowego.
Ciekawe czy w moczu nie ma białych ciałek a w morfologii--ile masz leukocytów.
Ale to wszystko pod kątem stanu zapalnego a nie raka.
kornelia523, Nie,to co tu opisano.Nie ma potrzeby się doszukiwać poważnych zmian a wykonać badania.
Kolor czerwony krwi w stolcu,zaburzenia w wypróżnianiu,anemia,problemy kardiologiczne(objawy)spadek wagi,zmiany temp bez przyczyny itd.
Kolor czerwony krwi w stolcu,zaburzenia w wypróżnianiu,anemia,problemy kardiologiczne(objawy)spadek wagi,zmiany temp bez przyczyny itd.
-