Chemia żywności to nauka zajmująca się badaniem występowania i charakterystyką właściwości związków chemicznych zawartych w żywności. Obejmuje również wiadomości dotyczące przemian podstawowych składników, które zachodzą podczas procesów techno-logicznych oraz przechowywania żywności. Zakres przedmiotu jest bardzo obszerny i opiera się na wiedzy z chemii i biochemii.
Skrypt Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności został opracowany dla studentów kierunku technologia żywności i żywienie człowieka. Zawiera opis analizy podstawowych składników chemicznych żywności. Konstrukcja poszczególnych rozdziałów obejmuje część teoretyczną, zawierającą charakterystykę i znaczenie poszczególnych związków, oraz część doświadczalną, w której przedstawiono szczegółowe opisy wykonania doświadczeń. W pierwszym rozdziale przypomniano podstawowe pojęcia z zakresu chemii analitycznej, których opanowanie jest niezbędne dla właściwej pracy laboratoryjnej. W podsumowaniu każdego tematu zamieszczono przykładowe zagadnienia obowiązujące do zaliczenia ćwicze
Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności
Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności
- Załączniki
-
- cwiczenia-z-chemii.jpg (1.71 KiB) Przejrzano 647 razy
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności
autor: admin. med. » 1 sty 2017, o 15:50 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 818 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
1 sty 2017, o 15:50
-
-
-
PODRĘCZNIK LABORATORYJNY Z CHEMII MEDYCZNEJ DLA STUDENTÓW I
autor: Asystentka » 19 lis 2016, o 20:05 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 1036 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
19 lis 2016, o 20:05
-