Często przy różnych schorzeniach medycznych słyszymy z ust lekarza, że powinniśmy zadbać o dietę i więcej uwagi poświęcić temu co i w jakich ilościach spożywamy. Często jednak zdarza się tak, że de facto nie mamy pewności co konkretnie powinniśmy zmienić.
Czego jeść więcej, a co z kolei stanowczo ograniczać. Nie inaczej jest w przypadku podwyższonego poziomu kreatyniny, który zazwyczaj oznacza poważne schorzenia nerek takie jak na przykład niewydolność czy kamica nerkowa.
Przedstawimy wam dzisiaj niedługą listę produktów dozwolonych, dozwolonych w umiarkowanych ilościach oraz takich których należy unikać, przy podwyższonym poziomie kreatyniny.
Produkty, które są dozwolone
przy wysokim poziomie kreatyniny możemy jeść pieczywo pszenne, masło , dżem czy marmoladę, miody
dozwolone są łagodne w smaku sosy zaprawiane żółtkiem lub masłem
wolno jeść ziemniaki, makarony z maki niskobiałkowej(bezglutenowej), ryż, kluski śląskie czy kopytka
ciasta ze skrobi ziemniaczanej i pszennej, sok z cytryny, cukier i pietruszkę
dodatkowo można spożywać budynie z mięsa oraz wszelkie risotto z mięsem.
Produkty dozwolone w ograniczonych ilościach
napoje takie jak herbata z cytryną, mlekiem. Kawa zbożowa, mleko, napoje warzywno- owocowe oraz soki. Możemy spożywać ser twarogowy, mięso gotowane, pasty rybne, serowe, jarzynowe.
z zup dozwolony jest krupnik, zupy jarzynowe, zupy ziemniaczane, zupy przetarte owocowe.
z mięs można spożywać cielęcinę, wołowinę, królika, kurczaka i indyka.
z ryb dozwolone są ryby morskie: łosoś, makrela, tuńczyk oraz halibut.
warzywa w formie puree, które możemy jeść to: marchew, dynia, buraki, kabaczek, szparagi, pietruszka, seler, szpinak oraz sałata, pomidor, fasolka szparagowa, zielony groszek, brokuły oraz kalafior.
z owoców można w rozsądnych ilościach przyswajać: jagody, borówki, cytrusy, jabłka, morele,brzoskwinie, winogrona, wiśnie, melon, kiwi oraz śliwki
Produkty niedozwolone:
O produktach niewskazanych przy problemach z poziomem kreatyniny wspominaliśmy już nieco w tym tekście. Jednak możemy wzbogacić listę o kilka pozycji tak byście mieli jak najdokładniejszy wgląd w to czego unikać. A więc oprócz wymienionych już produktów nie powinniśmy jeść:
wędliny, warzyw strączkowych, tłustych mięs: wieprzowiny, baraniny, gęsi, kaczki, dziczyzny
unikajmy mięs wędzonych i marynowanych
w kwestii warzyw unikajmy: kapusty kwaszonej, warzyw konserwowych, warzyw solonych, ogórków kwaszonych, czosnku, cebuli, rzepy, kalarepy
unikajmy także przypraw takich jak vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, oraz wszelkich koncentratów!
Prawdopodobnie czytając ten tekst mogliście czuć się zaskoczeni, dlaczego nie wolno jeść niektórych pokarmów lub ograniczyć ich spożywanie. Jest to pewnego rodzaju zaskoczenie dlaczego na przykład można jeść niektóre warzywa a innych już nie wolno, ale żeby wytłumaczyć dlaczego tak sytuacja wygląda musielibyśmy stworzyć nowy tekst.
Warto wziąć sobie do serca opisane wyżej zasady spożywania określonych pokarmów przy podwyższonym poziomie kreatyniny, gdyż nieodpowiednia dieta może doprowadzić do poważnych powikłań!
Czego nie powinniśmy jeść przy wysokim poziomie kreatyniny?
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Żywność twój cudowny lek czyli co jeść a czego nie jeść
autor: admin. med. » 16 cze 2016, o 06:41 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 1161 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
16 cze 2016, o 06:41
-
-
-
[Film] Dieta mamy karmiącej co można jeść, a czego unikać w diecie
autor: Asystentka » 2 kwie 2017, o 19:01 » w Dietetyczka - 0 Odpowiedzi
- 1620 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
2 kwie 2017, o 19:01
-
-
-
Czy mozna jeść owoce przy cukrzycy?
autor: admin. med. » 23 sty 2016, o 16:26 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1460 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
23 sty 2016, o 16:26
-
-
-
Co jeść przy alergiach Przepisy na wyśmienite i zdrowe potrawy
autor: Asystentka » 14 mar 2017, o 08:57 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 995 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
14 mar 2017, o 08:57
-