Czekolada zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2

Rozpoznawanie, profilaktyka i leczenie chorób wewnętrznych, choroby wieku starszego, choroby zakaźne, układu oddechowego, diabetologia, alergie.
admin. med.

Czekolada zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2

Post autor: admin. med. »

Czekolada a cukrzyca typu 2
diabetes.co.uk

Jak wynika z prac opublikowanych na łamach British Journal of Nutrition, spożywanie każdego dnia niewielkiej ilości gorzkiej czekolady może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i chorób serca. Ciemna czekolada zawiera największą ilość kakao ze wszystkich rodzajów czekolad. Oprócz tego znajduje się w niej największa zawartość flawonoidów – związków zapobiegającym uszkadzaniu komórek.

Przeanalizowano dane dotyczące 1153 osób w wieku 18–69 lat, które uczestniczyły w badaniu Obserwacja Zagrożeń Układu Krążenia w Luksemburgu. Głównym celem badań była ocena czy spożywanie czekolady jest związane z insulinoopornością, co wiąże się ze zwiększonym ryzykiem pojawienia się cukrzycy typu 2 i chorób serca. Zespół naukowców sprawdzał również wpływ czekolady na działanie wątroby.

Uczestnicy wypełniali kwestionariusze dotyczące częstotliwości spożywania żywności. Okazało się, że 81,8% biorących udział w eksperymencie jadło czekoladę w średniej ilości 24,8 g na dzień. U osób, które jadły 100 g czekolady zauważono zmniejszoną insulinooporność i sprawniejsze działanie enzymów wątrobowych. Efekt był silniejszy proporcjonalnie do ilości spożywanej czekolady, a osoby jedzące ten produkt były pod względem fizycznym aktywniejsze i młodsze nawet wziąwszy pod uwagę takie czynniki jak wiek, płeć, wykształcenie, tryb życia i dietę. W ocenie diety uwzględniono kawę i herbatę, ponieważ obydwa napoje zawierają duże ilości polifenoli, które zapewniają czekoladzie dobroczynne działanie kardiometaboliczne.

Profesor Saverio Stranges z Luksemburskiego Instytutu Zdrowia stwierdził, że „produkty na bazie kakao można zalecić jako suplement diety, jednakże wyniki poczynionych obserwacji należałoby poprzeć solidnymi dowodami w postaci prób.” „Poza tym, należy rozróżnić produkty na bazie naturalnego kakao od czekoladowych produktów przetworzonych” – dodał Stranges.
źródło:mp.pl
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post