Z prof. dr hab. Jadwigą Biernat, kierownikiem Katedry Żywienia Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, rozmawia Andrzej Kaczmarczyk
Rzadkie spożywanie grillowanej żywności na pewno nam nie zaszkodzi. Im rzadziej, tym lepiej. I bezpieczniej nad żarem niż w ogniu.
Andrzej Kaczmarczyk: Czy posiłki z grilla są bezpieczne dla naszego zdrowia?
Prof. dr hab. Jadwiga Biernat: Grillowanie jest po prostu obróbką termiczną stosowaną od czasów gdy człowiek zapanował nad ogniem. Wprawdzie współczesny grill wygląda inaczej niż ognisko w jaskini, ale to nie zmienia faktu, że mamy do czynienia z tym samym opiekaniem produktów żywnościowych na ogniu. Czy tak przygotowane produkty mogą być niebezpieczne? To zależy od sposobu grillowania i ilości spożywania tak przygotowanych produktów.
To jak często, bez szkody dla zdrowia, możemy jeść grillowane?
Na pewno zjedzenie grillowanego mięsa raz w miesiącu nie przyniesie szkody. W takim przypadku dawka szkodliwych substancji toksycznych powstałych podczas opiekania na ogniu, które dostaną się do naszego organizmu będzie niewielka. Natomiast niebezpieczne może być jedzenie grillowanych posiłków kilka razy w tygodniu.
więcej: mp.pl
Czy grillowanie jest zdrowe?
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 3 Odpowiedzi
- 4971 Odsłony
-
Ostatni post autor: Pacjentna6
29 sie 2021, o 15:51
-
-
Co na zdrowe stawy kolan
autor: admin. med. » 30 sie 2016, o 13:31 » w Chirurgia, ortopedia, rehabilitacja, chirurgia plastyczna, neurochirurgia, flebologia - 0 Odpowiedzi
- 1067 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
30 sie 2016, o 13:31
-