Jakie są właściwości odżywcze i zdrowotne jagód goji?
Dominika Wnęk, dietetyk
Owoce goji zawierają wiele cennych, aktywnych biologicznie składników odżywczych. Są to niewielkie jagody, owalne, pomarańczowoczerwone, o smaku słodko-cierpkim. Należą do rodziny psiankowatych, która obejmuje również inne powszechnie znane warzywa: paprykę, pomidory, bakłażany i ziemniaki. Jagody goji, zwane też chińskimi wilczymi jagodami, pochodzą z dwóch gatunków roślin – z kolcowoju chińskiego lub kolcowoju pospolitego.
Owoce goji, z uwagi na swój unikalny skład chemiczny i właściwości lecznicze, od ponad 2 tysięcy lat znajdują zastosowanie w tradycyjnej medycynie chińskiej.
Jakie związki znajdują się w owocach goji?
W owocach goji największa aktywność biologiczna cechuje kompleks polisacharydowy, karotenoidy oraz związki polifenolowe.
Kompleks polisacharydowy obejmuje sześć rodzajów monosacharydów: arabinozę, ramnozę, ksylozę, mannozę, galaktozę i glukozę. Inną istotną ze względu na właściwości prozdrowotne grupę związków biologicznie czynnych zawartych w owocach goji stanowią karotenoidy. Uważa się, że jagody te są najlepszym dotychczas poznanym naturalnym źródłem zeaksantyny. W mniejszych ilościach w owocach goji znajdują się także: ß-karoten, neoksantyna i kryptoksantyna.
Wśród zawartych w owocach goji substancji o potencjale przeciwutleniającym najliczniejszą grupę stanowią flawonoidy, a w szczególności flawonole – kamferol, kwercetyna i mirycetyna.
Jagody te są ponadto źródłem witamin, a w szczególności tiaminy, ryboflawiny oraz witaminy C (42 mg/100 g jagód goji), a także kwasów organicznych – m.in. kwasu cytrynowego, jabłkowego i fumarowego.
Właściwości prozdrowotne jagód goji
Istnieją liczne badania, które wskazują na korzystny wpływ dodatku ekstraktu polisacharydowego pozyskanego z owoców goji na parametry lipidowe u myszy karmionych dietą bogatotłuszczową. Wykazano u nich mniejsze stężenia cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz triglicerydów, natomiast większe stężenia frakcji HDL – w porównaniu z myszami pozostającymi wyłącznie na diecie bogatotłuszczowej.
Istnieją także prace, w których oceniano wpływ spożycia owoców goji na parametry gospodarki węglowodanowej. U myszy już po 10 dniach stosowania frakcji polisacharydowej jagód goji obserwuje się zmniejszenie stężenia glukozy. Efekt taki stwierdzono wyłącznie u zwierząt chorych na cukrzycę, nie zaś u osobników zdrowych.
Obecność luteiny i zeaksantyny w owocach goji także wpływa na zahamowanie rozwoju retinopatii cukrzycowej u zwierząt z cukrzycą. Ponadto wykazano ochronny wpływ tych jagód na komórki siatkówki oka we wczesnym etapie jej zwyrodnienia.
Badania na liniach komórkowych i modelu zwierzęcym dowiodły natomiast, że składniki zawarte w owocach goji mogą zapobiegać namnażaniu komórek nowotworowych wątroby, szyjki macicy oraz okrężnicy. Za wywierany przez nie efekt przeciwnowotworowy odpowiada m.in. związek zwany skopoletyną.
Czy spożywanie jagód goji jest w pełni bezpieczne?
Jagody goji od setek lat są wykorzystywane w krajach azjatyckich jako prozdrowotny składnik diety. W sklepach coraz częściej można spotkać takie produkty, jak: suszone owoce, herbatki z dodatkiem jagód goji, soki owocowe oraz suplementy.
Uważa się, że spożycie tych produktów jest bezpieczne i nie zawierają one składników niekorzystnych dla zdrowia. Pewne obawy wiązały się z obecnością w jagodach goji toksycznego alkaloidu – atropiny. Jednak badania prowadzone w ciągu ostatnich lat wskazują, że w jagodach tych znajdują się jedynie śladowe ilości tej substancji.
Jedyna grupa osób, które nie powinny spożywać jagód goji i produktów je zawierających, to chorzy przyjmujący leki przeciwzakrzepowe. W piśmiennictwie odnotowano kilka przypadków wystąpienia interakcji między jagodami goji a lekiem przeciwzakrzepowym (warfaryną). Takie połączenie prowadziło do niebezpiecznego wzrostu wartości współczynnika protrombinowego (INR), który jednak normalizował się po odstawieniu herbatki z tych owoców. Wskazuje się także, że przeciwwskazaniem do ich spożycia może być podatność na reakcje alergiczne; mogą wystąpić m.in. zmiany skórne ze świądem, ostry nieżyt nosa, obrzęk i duszności.
Opublikowane wyniki badań są bardzo obiecujące, należy jednak pamiętać, że wszystkie dotychczasowe badania przeprowadzono na modelu zwierzęcym. Warto też wiedzieć, że w badaniach naukowych potwierdzających korzyści płynące ze spożycia jagód goji wykorzystuje się ekstrakty z owoców o stężeniach substancji biologicznie czynnych znacznie większych niż występujące w produktach dostępnych w sklepach.
Konieczne jest przeprowadzenie badań u ludzi, które potwierdziłyby korzystne właściwości zdrowotne owoców goji. Obecnie zaleca się ich spożycie w ramach zdrowej, zróżnicowanej diety.
Piśmiennictwo/źródło:mp.pl
Czy jagody goji mają jakieś właściwości zdrowotne?
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Goji jagody życia Odporność, witalność, długowieczność
autor: admin. med. » 16 kwie 2016, o 09:54 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 1018 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
16 kwie 2016, o 09:54
-
-
-
LEN właściwości zdrowotne i wskazania
autor: admin. med. » 3 kwie 2016, o 15:00 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 0 Odpowiedzi
- 1045 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
3 kwie 2016, o 15:00
-
-
-
Daktyle jakie właściwości zdrowotne?
autor: Asystentka » 16 sty 2017, o 11:38 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 834 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
16 sty 2017, o 11:38
-
-
-
Czy wcześniaki mają większe problemy zdrowotne w życiu?
autor: admin. med. » 29 maja 2016, o 09:19 » w Porady ZUS, przydatne informacje, adresy do stron pomocnych, o seniorach - 0 Odpowiedzi
- 1227 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
29 maja 2016, o 09:19
-
-
-
[Film] Jagody acai berry
autor: admin. med. » 21 lut 2016, o 10:32 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 1 Odpowiedzi
- 1618 Odsłony
-
Ostatni post autor: AnnaBG
22 lut 2016, o 06:53
-