Czy łosoś jest taki zdrowy i zalecany ?

Porady dietetyczki, układanie zdrowej diety.
Asystentka

Czy łosoś jest taki zdrowy i zalecany ?

Post autor: Asystentka »

Dieta: łosoś już nie jest taki zdrowy
W ciągu ostatnich pięciu lat poziom korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3 w mięsie łososi pochodzących z hodowli obniżył się o połowę i nadal spada - informuje serwis BBC News.

Badania przeprowadził zespół prof. Douglasa Tochera ze Stirling University (Szkocja). Jak powiedział BBC prof. Tocher, przed pięciu laty 130-gramowa porcja łososia dostarczała spożywającej ją osobie 3,5 grama korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3, co zaspokajało całotygodniowe zapotrzebowanie.

Teraz w takiej samej porcji kwasów jest o połowę mniej, czyli trzeba zjeść dwa razy więcej łososia, aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu. W związku z tym eksperci proponują zmianę zalecanego spożycia ryb.

Mimo tego spadku, profesor zachęca do kupowania hodowlanych łososi - nadal są jednym z najobfitszych źródeł zdrowych kwasów tłuszczowych. Kwasy omega-3 można znaleźć także w innych tłustych rybach (śledzie, makrele, sardynki, sardele, pstrągi), a w mniejszych ilościach – w ciemnozielonych warzywach liściastych, jak szpinak i kapusta, w tofu, ziarnach soi, orzechach (włoskich, pekanowych, orzeszkach ziemnych i migdałach) oraz żywności specjalnie wzbogaconej w te kwasy, na przykład jajach od kur karmionych odpowiednią paszą.

Jak się wydaje, spadek zawartości kwasów omega-3 ma związek z paszą, podawaną przez hodowców rybom.

Więcej: ww.naukawpolsce.pap.pl
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post