Czy spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko raka trzustki?
Rak trzustki pozostaje nadal jednym z najgorzej rokujących nowotworów złośliwych człowieka. Wyniki leczenia tej choroby są bardzo złe, dlatego też trwają liczne badania, zgłębiające problem etiopatogenezy raka trzustki, ze szczególnym uwzględnieniem roli czynników środowiskowych. Czy jesteśmy więc w stanie wpłynąć na ryzyko rozwoju tego nowotworu poprzez modyfikację stylu życia? Na to pytanie próbują odpowiedzieć autorzy ciekawej meta-analizy, opublikowanej na łamach czasopisma Clinical Gastroenterology and Hepatology, w której oceniano wpływ spożywania czerwonego i przetworzonego mięsa na ryzyko rozwoju raka trzustki.
Autorzy dokonali przeglądu danych na ten temat zamieszczonych w bazach PubMed, EMBASE i Web of Science, opublikowanych do lutego 2016 roku. Zidentyfikowano 28 badań, obejmujących grupy odpowiednio 3143777 uczestników (w tym 11325 osób spożywających czerwone mięso) oraz 2904866 uczestników (w tym 9955 osób spożywających przetworzone mięso). W badaniach kliniczno-kontrolnych stwierdzono istotne statystycznie różnice w częstości występowania raka trzustki między osobami spożywającymi czerwone (p=0.02) oraz przetworzone mięso (p<0.01) w stosunku do osób niespożywających tego typu produktów. Nie wykazano natomiast takich różnic, analizując jedynie wyniki badań kohortowych. Oceniając jednak osobno podgrupę kobiet i mężczyzn, także w badaniach kohortowych zaobserwowano istotny związek spożywania czerwonego i przetworzonego mięsa z ryzykiem rozwoju raka trzustki u mężczyzn. Zależności takiej nie odnotowano wśród kobiet.
Wyniki tej ważnej meta-analizy są kolejnym głosem w dyskusji nad rolą diety w etiopatogenezie raka trzustki. Na podstawie przedstawionych danych wydaje się, że związek między spożyciem czerwonego i przetworzonego mięsa z rozwojem raka trzustki jest możliwy, a w grupie ryzyka są zwłaszcza mężczyźni.
źródło: termedia.pl
Czy spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa zwiększa ry
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Wpływ czerwonego mięsa na ryzyko niewydolności nerek
autor: admin. med. » 20 lip 2016, o 10:13 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1002 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
20 lip 2016, o 10:13
-
-
-
Wpływ mięsa a serce
autor: Asystentka » 1 gru 2016, o 18:08 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 945 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
1 gru 2016, o 18:08
-
-
-
Czy chorzy kardiologicznie powinni nie jesć mięsa?
autor: Asystentka » 2 gru 2016, o 17:54 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1022 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
2 gru 2016, o 17:54
-
-
-
Dlaczego dziecko nie chce jeść mięsa, jaj, ryb i zup
autor: admin. med. » 18 sie 2016, o 17:22 » w Pediatria, Neonatologia - 0 Odpowiedzi
- 1136 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
18 sie 2016, o 17:22
-