Specjalistka: dieta bezglutenowa jako sposób na schudnięcie - niekorzystna dla organizmu
Wszelkie diety eliminacyjne, w tym popularna bezglutenowa, jako sposób na schudnięcie są niekorzystne dla organizmu. Eliminacja samego glutenu z diety nie spowoduje utraty wagi, a przeciwnie często może powodować tycie - wskazuje Natalia Drabińska z PAN w Olsztynie.
Doktorantka Natalia Drabińska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie zauważa, że dieta bezglutenowa powinna być stosowana tylko przez osoby, które mają wskazania medyczne, czyli problemy zdrowotne stwierdzone przez lekarza gastroenterologa.
- Nie może być ona stosowana przez osoby zdrowe w celu zgubienia zbędnych kilogramów. Panująca moda na odchudzanie i stosowanie diet, takich jak dieta białkowa, paleo - przypominająca dietę człowieka pierwotnego polegająca na spożywaniu produktów naturalnych i nieprzetworzonych, czy dieta bezglutenowa, to najbardziej niekorzystne rozwiązanie dla naszego organizmu - podkreśliła.
Dodała, że dieta bezglutenowa stosowana bez wskazań lekarskich istotnie może spowodować utratę zbędnych kilogramów. Stanie się tak jednak tylko dlatego, że wyeliminuje się wówczas z jadłospisu wszystko, co zawiera gluten, czyli takie artykuły jak chleb, makaron i produkty skrobiowe. Ale często zdarza się tak, że zamiast utraty wagi, stosujących dietę bezglutenową czeka niemiła niespodzianka, czyli przyrost masy ciała.
Produkty bezglutenowe, które są dostępne w sklepach zamiast glutenu zawierają tłuszcz, z tego względu są dużo bardziej kaloryczne i tuczące. - Białko w postaci glutenu jest zastępowane w produktach bezglutenowych przez tłuszcze, które są substancją zapasową i odłożą się w naszym organizmie - podkreśliła Natalia Drabińska.
Także z tego względu osoba, która ma zdiagnozowaną celiakię, po przejściu na dietę bezglutenową, może przytyć.
Gluten to mieszanina białek występująca w pszenicy. Nie ma wartości odżywczych. Walorem glutenu jest to, że wpływa on na teksturę i jakość chleba. Dzięki glutenowi bochenki chleba są ładne, miękkie i chrupiące.
Naukowcy i specjaliści w dziedzinie żywienia przekonują, że warunkiem schudnięcia jest ograniczenie jedzenia, w diecie powinno się zmienić proporcje pomiędzy produktami mięsnymi a warzywnymi - z przewagą tych drugich. Do piramidy zdrowego odżywiania został też dodany ruch jako czynnik zwiększający skuteczność diety
Dieta bezglutenowa na schudnięcie, niezdrowa
Re: Dieta bezglutenowa na schudnięcie, niezdrowa
Ze względów zdrowotnych, z glutenu całkowicie zrezygnować muszą osoby chore na celiakię. Nie ma jednak żadnego uzasadnienia, aby robiły to osoby zdrowe. Dieta bezglutenowa jest nie tylko rygorystyczna, ale też bardziej kosztowna, w porównaniu do konwencjonalnej.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 7 Odpowiedzi
- 3060 Odsłony
-
Ostatni post autor: Laugh
25 sie 2016, o 16:13