W diecie bezglutenowej zabronione jest spożywanie produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień oraz, w polskich warunkach, owies, a także pszenżyto i orkisz oraz wszelkich wyrobów z ich dodatkiem. Trzeba zarazem pamiętać, że nawet niewielka domieszka białka tych zbóż może być niebezpieczna dla osoby wymagającej bezwzględnej diety bezglutenowej, np. z powodu choroby trzewnej.
Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, teff i wszystkie ich przetwory, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa. Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na 1 kg) - 41/2009 WE, i można je oznaczać międzynarodowym symbolem "przekreślonego kłosa".
Obecnie trwają dyskusje co do konieczności wyeliminowania owsa z diety bezglutenowej. Uważa się, że białko zawarte w owsie (awenina) nie powoduje reakcji immunologicznej typowej dla celiakii w stopniu takim, jak białka pszenicy, żyta czy jęczmienia. W niektórych krajach (np. Finlandia) dopuszcza się jego niewielkie spożycie, polski owies jest jednak silnie zanieczyszczony innymi zbożami i dlatego, niezależnie od wyników badań z innych krajów, zaleca się całkowitą jego eliminację z diety.
Trudno przygotować prosty wykaz produktów, który jasno określi, co można jeść, a czego nie. Z badań Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej na zawartość glutenu wynika, że produkty naturalnie bezglutenowe mogą być zanieczyszczone na wszystkich etapach produkcji, począwszy od samosiejek zbóż glutenowych na polu, przez młyny mielące również inne, glutenowe kasze czy mąki, aż po wspólne linie produkcyjne.
Nie zawieraja glutenu:
Produkty zbożowe: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy (z zastrzeżeniami), bułka tarta bezglutenowa.
Mięso, ryby, jaja: świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja.
Mleko i produkty mleczne:mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty.
Tłuszcze: masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek.
Warzywa i przetwory z warzyw: wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana.
Owoce: wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane.
Cukier, słodycze, desery: cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”.
Napoje: herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole
Przyprawy: sól, pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny, ocet jabłkowy
Źródło: Gazeta Zdrowie
DIETA BEZGLUTENOWA
Re: DIETA BEZGLUTENOWA
Czyli produktów takich jak platki owsiane gorskie nie można w tej diecie stosować? Trochę wydaje mi się bez sensu taka dieta, nie wiem czy przyniesie ona jakiekolwiek rezultaty. Lepiej z diety wykluczyć węglowodany produkty glutenowe. Taka dieta stała się teraz popularna, coraz więcej na pułkach produktów bezglutenowych.
Re: DIETA BEZGLUTENOWA
Według mnie najgorsza możliwa dieta :cry:
Re: DIETA BEZGLUTENOWA
Dla mnie dieta bez sensu.
Re: DIETA BEZGLUTENOWA
A dlaczego ta dieta jest dla Ciebie bez sensu? Ja sama jestem na diecie bezglutenowej, bo przypadkiem dowiedziałam się, że mój organizm nie przyswaja glutenu i od tego czasu dużo lepiej sie czuje.
Re: DIETA BEZGLUTENOWA
Hmmm, to przedstawia pewien problem.
Od jakiegoś czasu podejrzewam, że przestanę tolerować gluten, kiedy zjem coś, co może mieć jego nagromadzenie typu zboża, strasznie mnie wydyma, mam wzdęcia i boli mnie cały żołądek, koszmar jakiś.
Zastanawiam się, czy u mnie w klinice albo w okolicy można zrobić jakieś badania na nietolerancję glutenu, zaoszczędziłoby mi to godzin spędzonych w bólu.
Muszę to sprawdzić, niemniej artykuł fajny i pomocny
Od jakiegoś czasu podejrzewam, że przestanę tolerować gluten, kiedy zjem coś, co może mieć jego nagromadzenie typu zboża, strasznie mnie wydyma, mam wzdęcia i boli mnie cały żołądek, koszmar jakiś.
Zastanawiam się, czy u mnie w klinice albo w okolicy można zrobić jakieś badania na nietolerancję glutenu, zaoszczędziłoby mi to godzin spędzonych w bólu.
Muszę to sprawdzić, niemniej artykuł fajny i pomocny
-
- Użytkownicy
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 sie 2016, o 00:39
Re: DIETA BEZGLUTENOWA
Czasami jest to niezależne od nas, mamy nietolerancję na jakieś produkty i nic z tym nie można zrobić. Mój organizm też niestety nie przyswaja glutenu - musiałam przejść na dietę bezglutenową. Powiesz szczerze, że wybrałam trochę drogę na skróty, tj. korzystam z diety pudełkowej. Specjalną dietę bezglutenowo-bezlaktozowa low carb zamawiam w REKLAMA Na początku ciężko się przyzwyczaić do takiego jedzenia, ale później jest już ok. W skrócie jedzenie jest smaczne, dobrze zbilansowane, porcje w sam raz. Dla mnie to super opcja.
Re: DIETA BEZGLUTENOWA
^up
zwykla reklama, a nie opinia.
zwykla reklama, a nie opinia.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Dieta bezglutenowa na schudnięcie, niezdrowa
autor: Asystentka » 23 sty 2017, o 15:52 » w Dietetyczka - 1 Odpowiedzi
- 1566 Odsłony
-
Ostatni post autor: Algodine
11 mar 2017, o 15:03
-