Dieta bogatoresztkowa przy zaparciach przy ZJD (IBS)

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
dimedicus

Dieta bogatoresztkowa przy zaparciach przy ZJD (IBS)

Post autor: dimedicus » 22 lis 2015, o 11:05

DIETA W ZESPOLE JELITA NADWRAŻLIWEGO
/ DIETA W OKRESIE WYSTĘPOWANIA ZAPARĆ /
W postaci zaparciowej zespołu jelita nadwrażliwego dieta zależy od rodzaju zaparć.
W zaparciach atonicznych, stosuje się dietę bogatoresztkową obfitującą w błonnik pokarmowy, zwłaszcza
jego nierozpuszczalną frakcję ( celulozy, hemicelulozy, ligniny ). Odgrywa on w diecie bardzo ważną rolę :
zwiększa objętość mas kałowych
wiąże wodę ( przez co nawadnia masy kałowe, poprawiając ich konsystencję )
przez mechaniczne drażnienie jelit, przyspiesza przesuwanie się mas kałowych w jelitach, a co za tym idzie, ich wydalanie
Dieta powinna zawierać 30 – 50g błonnika.
Dobrym jego żródłem są otręby pszenne, grube kasze, ciemny ryż, pieczywo razowe, buraki, papryka,
kiszona kapusta, owoce zawierające drobne pestki ( maliny, truskawki, porzeczki, agrest ).
W diecie bogatoresztkowej mają zastosowanie suszone owoce, zwłaszcza śliwki, morele, rodzynki.
Korzystne działanie na perystaltykę jelit mają również esencjonalne buliony, rosoły,
jogurt, kefir, śmietanka, kompoty z suszonych śliwek, soki owocowe, wody mineralne, siemię lniane,
potrawy ostro przyprawione, zimne napoje.
Potrawy mogą być przyrządzane różnymi metodami (gotowanie, duszenie, pieczenie, smażenie )..
W zaparciach spastycznych, kiedy występują stany skurczowe oraz zapalne jelit, a także wzdęcia, obowiązuje
dieta łatwo strawna z ograniczeniem błonnika w postaci surowej.
1. Dieta powinna oszczędzać chory narząd (jelita ), a jednocześnie dostarczać odpowiednią ilość
treści pokarmowej i płynów, aby zwiększyć objętość stolca i odpowiednio go nawodnić.
Błonnik podaje się w postaci warzyw i owoców gotowanych i rozdrobnionych oraz w postaci
przecierów i surowych soków.
Można stosować namoczone suszone śliwki ( szczególnie na czczo ).
2. Z diety wyłącza się produkty zawierające błonnik nierozpuszczalny: pieczywo razowe, grube
kasze ( gryczana, pęczak ), otręby pszenne, warzywa i owoce w postaci surowej.
Stosuje się pieczywo pszenne, jasne, czerstwe.
3. Zaleca się produkty wzmagające procesy fermentacyjne w jelitach ( cukier buraczany, cukier
mleczny, woda z miodem, soki owocowe, warzywne, zsiadłe mleko, jogurt, kefir ).
4. Korzystnie działają tłuszcze łatwo strawne takie jak masło czy oliwa, podawane na
czczo.Ułatwiają one przesuwanie się mas kałowych w jelitach.
5. Należy ograniczyć spożycie mięs bogatych w tkankę łączną ( błony, ścięgna, powięzi ), gdyż
białko tych mięs wzmaga skurcze jelit. Wskazane jest chude mięso (cielęcina, chuda
wołowina, drób, królik ), oraz chude ryby ( dorsz, sandacz, szczupak, morszczuk, lin ).
6. Ogranicza się używki: mocną kawę, herbatę ( zawierają one kofeinę i teinę, które zwiększają
kurczliwość mięśniówki jelita cienkiego i grubego, nasilając dolegliwości ), z tego samego
powodu ogranicza się alkohol.
7. Nie należy pić napojów gazowanych, ( przyspieszają one perystaltykę jelit, są również przyczyną
gromadzenia się nadmiernej ilości gazów w przewodzie pokarmowym ).
8. Z diety wyklucza się warzywa i owoce wzdymające ( kapusta, groch, cebula, pory, ogórki,
czosnek, gruszki, czereśnie, śliwki ).
9. Nie należy jeść produktów o działaniu zapierającym ( ryż, mąka ziemniaczana, żelatyna,
czekolada, napoje garbnikowe ).
10. Posiłki należy spożywać w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu .Należy jeść posiłki mniejsze
objętościowo, ale za to częściej ( 4 –5 razy dziennie ).
11. Należy pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów 1,5 – 2l dziennie najlepiej w
postaci niegazowanej wody mineralnej, soku jabłkowego, winogronowego, kefiru.

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post