Dieta pacjentów onkologicznych (rak)
Dieta pacjentów onkologicznych (rak)
Rak zwykle zmniejsza apetyt, podobnie chemioterapia. Przyczyn jest kilka: zaburzenia wydzielania peptydów stymulujących apetyt, nasilona produkcja prozapalnych cytokin hamujących łaknienie. Rozwijająca się tkanka nowotworowa wydziela mleczany i ketony, które także zmniejszają apetyt. Do tego dochodzą jeszcze zmiany smaku i powonienia, co jest prawdopodobnie związane z niedoborem cynku i miedzi w organizmie. Chorzy na choroby nowotworowe niechętnie sięgają po produkty słodkie, gorzkie i ostro przyprawione
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Czy po 1 stycznia poprawi się sytuacja pacjentów onkologicznych
autor: Asystentka » » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1184 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
-
-
-
Nierówności w dostępie do świadczeń onkologicznych
autor: Asystentka » » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1059 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
-