Dieta pacjentów onkologicznych

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
admin. med.

Dieta pacjentów onkologicznych

Post autor: admin. med. »

Rak zwykle zmniejsza apetyt, podobnie chemioterapia. Przyczyn jest kilka: zaburzenia wydzielania peptydów stymulujących apetyt, nasilona produkcja prozapalnych cytokin hamujących łaknienie. Rozwijająca się tkanka nowotworowa wydziela mleczany i ketony, które także zmniejszają apetyt. Do tego dochodzą jeszcze zmiany smaku i powonienia, co jest prawdopodobnie związane z niedoborem cynku i miedzi w organizmie. Chorzy na choroby nowotworowe niechętnie sięgają po produkty słodkie, gorzkie i ostro przyprawione

Ogólne zalecenia żywieniowe
Skutki terapii onkologicznych
Ostrożnie! Diety alternatywne
Efekty emocjonalne
Załączniki
dieta_a_nowotwor.pdf
(277.88 KiB) Pobrany 17 razy
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post