Dieta po przebytym udarze

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
admin. med.

Dieta po przebytym udarze

Post autor: admin. med. »

Jak żywić chorych po udarze

W wyniku udaru mózgu często dochodzi do niedowładów kończyn, częściowego lub całkowitego paraliżu, zaburzeń widzenia, problemów z połykaniem i samoobsługą, utraty apetytu. Prowadzić to może do niedostatecznego odżywienia się pacjenta, co z kolei obniża skuteczność rehabilitacji i pogarsza samopoczucie chorego. Dlatego trzeba zwrócić szczególną uwagę na żywienie pacjentów po udarze.

Żywienie po udarze
Osoby po udarze mają problemy z jedzeniem, ze względu na brak apetytu, złe samopoczucie, trudności z poruszaniem i przygotowywaniem posiłków, niemożność posługiwania się sztućcami czy zaburzenia połykania. Ważna jest w tym przypadku rola opiekuna, który powinien zadbać o to, by pacjent po udarze spożywał wystarczającą ilość energii i składników odżywczych. Warto, by przyrządzane posiłki były:
· wysokoenergetyczne,
· łatwe w spożyciu (np. o gładkiej konsystencji, w postaci papki),
· smaczne,
· urozmaicone,
· estetycznie podane.

Jakie pokarmy wyeliminować?
W większości przypadków u pacjentów poudarowych obserwuje się podwyższone ciśnienie krwi i zwiększony poziom cholesterolu. Są to czynniki predysponujące do kolejnego udaru. By mu zapobiec, należy wyeliminować:
· zawierające dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu tłuste mięsa, podroby, masło,
· bogate w sód (podwyższający ciśnienie krwi) słone przekąski, konserwy, żywność wysokoprzetworzoną i typu fast food.
Zdecydowanie nie poleca się potraw ciężkostrawnych, smażonych i wzdymających. Warto też ograniczać ilość dodawanej soli kuchennej, gotowych mieszanek przyprawowych i kostek bulionowych, gdyż zawierają sporo sodu. Pierwiastek ten występuje w dużej ilości w płatkach zbożowych, pieczywie, serach i przetworach mięsnych (także chudych), dlatego nawet nie dosalając potraw i unikając niezdrowych przekąsek, spożywamy go dużo. Dobrze zatem czytać etykiety i wybierać produkty niskosodowe, czyli zawierające mniej niż 150 mg sodu w porcji.

Co jeść po udarze?
W menu osób po udarze powinny znaleźć się produkty takie jak:
· chude mięso (drób, cielęcina),
· ryby (zawierają zdrowe kwasy omega-3, korzystnie wpływające na układ sercowo-naczyniowy),
· mleko i jego przetwory,
· kasze, ryże, makarony (najlepiej pełnoziarniste),
· oliwa z oliwek, oleje roślinne, nasiona,
· warzywa i owoce.
Potrawy należy gotować lub dusić, przyprawiać ziołami, aromatyzowaną oliwą z oliwek, pestkami np. dyni i nasionami. Jeśli choremu trudno utrzymać zalecaną dietę lub ma problem z przyjmowaniem odpowiedniej ilości pożywienia można uzupełnić jadłospis o specjalistyczne preparaty do żywienia medycznego takie jak Nutridrink. Wysoka wartość energetyczna, komplet witamin i składników mineralnych zamknięte w płynnej formie produktu pomagają odżywić organizm chorego. Odpowiedni stan odżywienia natomiast pozwala szybciej odzyskać siły i poprawić jakość życia pacjenta. Preparaty te można stosować jako uzupełnienie diety, a w niektórych przypadkach zastąpić nim tradycyjne posiłki. Można je także dodawać do potraw.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post