Dieta przeciwgrzybicza

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
admin. med.

Dieta przeciwgrzybicza

Post autor: admin. med. » 21 lis 2015, o 13:52

PRODUKTY ZABRONIONE

Cukier we wszyst­kich posta­ciach; miód, dżem, pro­dukty dla dia­be­ty­ków, cze­ko­lada, cukierki, cia­sta, torty, słod­kie pie­czywo, droż­dżowe bułki i cia­sta, soki i napoje gazo­wane z cukrem, budy­nie itp.
Produkty z mąki białej,białe pie­czywo, tosty, maka­rony, nale­śniki, nie­które wędliny, pie­rogi, rów­nież chleb z mąki mie­sza­nej, zupy w proszku.
Drożdże i wszel­kie pro­dukty zawie­ra­jące drożdże
Ryż biały
Alkohole słod­kie wina, piwo.
Owoce słodkie banany, wino­grona, poma­rań­cze, man­da­rynki, brzo­skwi­nie, morele, śliwki, gruszki, owoce suszone, kompoty.
Sery,majonez,keczup,produkty fermentujące
(m. in. sos sojowy)
Doki kupne
Konserwy i potrawy gotowe,kupne


PRODUKTY DOZWOLONE

Ziemniaki,kasze płatki owsiane,otręby,ryż ciemny
Pieczywo żytnie, orki­szowe na zakwa­sie, ryżowe
Ryby,mięso (z wyjąt­kiem wie­przo­winy) – wędliny dro­biowe lub wołowe, naj­le­piej pie­czone w domu.
Jaja – jeśli nie są alergenem
Warzywa – dobrze żuć
Owoce kwaśne– jabłka, gra­pe­fru­ity, kiwi
Oliwa z oliwek tło­czona na zimno
Ziarna; dyni, sło­necz­nika, sie­mię lniane
Napoje – woda (nie­ga­zo­wana), her­bata (naj­le­piej zio­łowa, lub czarna słabo parzona), her­baty owo­cowe jed­no­skład­ni­kowe, soki natu­ralne wyci­skane z warzyw lub kwa­śnych owoców.
Produkty mleczneE – naj­le­piej jogurt natu­ralny z żywymi kul­tu­rami bak­te­rii – dopusz­cza się dopiero w dru­giej fazie diety i tylko wtedy, gdy nie są aler­ge­nami.

Pre­fe­ro­wać raczej pro­dukty z mleka koziego, owczego niż z kro­wiego. Uni­kać mleka paste­ry­zo­wa­nego.
Pod koniec okresu diety zale­cana jest tera­pia p-​grzybicza (konieczna próbka stolca!).

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post