Dieta przy chorobach wątroby

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
admin. med.

Dieta przy chorobach wątroby

Post autor: admin. med. » 22 lis 2015, o 11:41

Grupy produktów Produkty zalecane
Produkty mleczne niskotłuszczowe mleko, mleko
odtłuszczone,
produkty z kwaśnego
mleka, odtłuszczony jogurt, chudy
twaróg i ser do 3% tłuszczu,
mleko skondensowane
kefir
Produkty zbożowe, mąka, mąka ziemniaczana, płatki
produkty skrobiowe owsiane i pszenne, ryż, grysik,
budyń, makarony, płatki
kukurydziane, pszenne, żytnie,
kiełki soi, soczewicy, kukurydza
Chleb, pieczywo chleb pszenny, grzanki, sucharki,
chleb chrupki, dobrze wypieczony
chleb mieszany, Graham, chleb
razowy,
biszkopt,
keks, kajzerki, chrupki kukurydziane
Cukier, słodycze, cukier(nie za dużo), cukier gronowy,
sacharyna(słodzik) miód pszczeli, galaretka, marmolada,
słodzik
owoce obrane jabłka i gruszki, banany,
pomarańcze, mandarynki, grapefruit,
truskawki, maliny, jeżyny, melony,
kiwi, najlepiej przyswajalne są
kompoty owocowe
Przyprawy, sosy kminek, anyż, koper włoski, goździki,
przyprawione korzeniami, cynamon, muszkat, liście bobkowe,
zioła jagody jałowca, ziele angielskie,
przecier pomidorowy,
Przy indywidualnej tolerancji także:
czosnek i
słodka papryka w proszku w
małych ilościach, wszystkie zioła
Napoje czarna herbata, słaba kawa ziarnista,
soki owocowe i warzywne, koktajle
mleczne, mleko kakaowe z mleka
odtłuszczonego lub niskotłuszczowego
herbaty ziołowe, woda mineralna
niegazowana
Mięso, drób, dziczyzna dziczyzna cielęcina, wołowina
(chuda), polędwica, jagnię, serce,
wątroba, nerki, kura, kurczak, indyk,
Wędliny szynka bez tłuszczu, chuda,
zimna pieczeń, cielęcina w galarecie,
drób w galarecie, wędliny drobiowe
Zupy chudy rosół na mięsie, lekko
podprawiane zupy, sosy o
małej zawartości tłuszczu
Tłuszcze,oleje masła, margaryny miękkie,
oleje roślinne i słonecznikowy,
olej z kiełków pszenicy, kukurydziany,
sojowy, oliwa
Ryby okoń, dorsz, flądra, sola, pstrąg,
szczupak, lin, ryba w galarecie,
świeży tuńczyk, sandacz,
morszczuk, mintaj,, płastuga
Ziemniaki ziemniaki w mundurkach, ziemniaki
, ziemniaki purree, kluski
ziemniaczane
Warzywa Sałatki młode marchewki, młoda kalarepa,
szparagi, kalafior, szpinak, , rzodkiew,
buraki, seler, pomidory i ogórki bez
skórki, pieczarki, sałata zielona,
wszystkie sałatki przyprawione
octem winnym lub sokiem z cytryny,
cukinia, koper włoski, brokuły
(szczególnie przy HP)
Potrawy z jaj jajko na miękko, omlet z piany, luźna
jajecznica, jajko do zagęszczania zup,
sosów, legumin, sufletów, (przy
żółtku należy zwracać uwagę na
jego tolerancję przez organizm)

Grupy produktów Produkty niezalecane
Mleko, produkty mleczne zawierający bardzo dużo tłuszczu ser,
mocno przyprawiane gatunki serów,
fromage
Produkty zbożowe, gruboziarniste, zarodki pszenne,
produkty skrobiowe nasiona słonecznika, sezamu,
orzechy, migdały
Chleb, pieczywo świeży chleb, torty, ciasto francuskie,
wypieki smażone na tłuszczu (pączki,
naleśniki, makaroniki), krakersy,
ciastka kruche, bułki maślane
, ptysie, sernik, kruszonka
Cukier, słodycze, słodycze (cukierki, czekolada,
sacharyna(słodzik) pralinki lub czekoladki)
owoce niedojrzałe owoce, śliwki, agrest,
porzeczki, jabłka i gruszki ze skórą,
avocado, orzechy, migdały
Przyprawy, sosy ostra musztarda, pieprz, papryka
przyprawione korzeniami, w większych ilościach, angielskie
zioła sosy z esencji, majonez
Napoje mocna kawa ziarnista, napoje
gazowane;
całkowicie zakazany jest alkohol!
Mięso, drób, dziczyzna tłuste mięso wołowe, cielęce,
wieprzowe, baranie, mięso mocno
peklowane, mięso mocno
przypieczone, panierowane, mięso
wypiekane w tłuszczu, tłusty drób
Wędliny wszystkie inne tłuste i mocno
wędzone gatunki kiełbas, mielone
mięso wieprzowe, mięso siekane,
pasztety, pasztetowa, salceson,
salami, parówki, kaszanka
Zupy tłusty rosół, majonez, sosy masłowe,
wywary z kości
Tłuszcze,oleje smalec, łój, słonina, margaryny
twarde (w kostkach)
Ryby karp, śledź, węgorz, makrela,
łosoś, tuńczyk w oleju, sardynki
w oleju
Ziemniaki frytki, sałatka ziemniaczana z
majonezem, placki ziemniaczane,
smażone ziemniaki
Warzywa Sałatki cebula surowa jak i zarumieniona
na tłuszczu, odmiany kapusty:
biała, czerwona, włoska, przede
wszystkim w połączeniu z cebulą,
tłuszczem i tłustym mięsem, groch,
fasola, soja
Potrawy z jaj jajka gotowane na twardo, jajka
sadzone i jajecznica na słoninie,
żółtka

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post