Dieta przy chorobie Trzustki.Dieta trzustkowa

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
admin. med.

Dieta przy chorobie Trzustki.Dieta trzustkowa

Post autor: admin. med. »

DIETA TRZUSTKOWA
• Nie wolno pić alkoholu - nawet jego niewielkie ilości mogą powodować zaostrzenie choroby, konieczna jest całkowita abstynencja alkoholowa, a nie tylko ograniczenie spożycia.
• Należy zwrócić uwagę na takie niedoceniane czynniki jak spożywanie posiłku w spokojnej atmosferze oraz dokładne żucie pokarmu. Ważne jest uzupełnienie ubytków w uzębieniu. Poszczególne posiłki nie powinny być zbyt obfite; znacznie korzystniejsze jest częstsze jedzenie mniejszych porcji w regularnych odstępach czasu (5 do 7 posiłków na dobę).
• Wszystkie pokarmy oraz produkty używane do ich przygotowania muszą być świeże, a jadłospis urozmaicony.
• Nie istnieje gotowa lista pokarmów „ dozwolonych i zakazanych „. W zależności od stopnia zaawansowania choroby oraz od indywidualnej reakcji chorego pewne produkty mogą być dobrze lub źle tolerowane . Dużą rolę obok rodzaju spożywanego jedzenia odgrywa również jego ilość, a brak umiaru jak zwykle bywa szkodliwy. Dopuszczalne ilości poszczególnych produktów oraz lista
„ zakazanych „ składników diety muszą zostać ustalone indywidualnie przez samego chorego metodą prób i błędów.
• Po ostrym zapaleniu trzustki lub ostrym napadzie przy przewlekłym zapaleniu trzustki, przyjmowanie pożywienia jest zredukowane do minimum.
Faza l :
Należy zrezygnować zjedzenia przynajmniej na 24 godz. Następnie można pić gorzką herbatę. Jeść sucharki, kiełki z ryżu lub płatków owsianych na wodzie.
Faza 2 :
Dieta może być teraz oparta na zawierających białko produktach spożywczych, które posiadają małą zawartość tłuszczu, lub nie posiadają go wcale, np. chudy twaróg, odtłuszczone mleko, piana z białka jaja, niskotłuszczowe gatunki mięs i uboga w tłuszcz ryba.
Faza 3 :
Do diety wprowadzamy pieczywo pszenne, czerstwe, ziemniaki, warzywa gotowane ( marchew, buraczki). Należy pokryć dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz - najlepiej trawione jest masło, ale także margaryna z wysokim udziałem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ( zobacz kompas dietetyczny ). Spożywajcie Państwo nadal niskotłuszczowe gatunki mięsa, wędlin, i sera .
Faza 4 :
Jak już wyżej wspomniano , wybór produktów spożywczych jest uzależniony od ich przyswajalności przez pacjenta. Zalecana dieta - łatwo strawna, niskotłuszczowa, niskoresztkowa.
Sposoby przyrządzania potraw;
- duszenie bez uprzedniego obsmażania ( patelnia teflonowa)

Przykładowy jadłospis dla diety trzustkowej w okresie remisji:
I śniadanie: lane kluski na odtłuszczonym mleku, czerstwa bułka z masłem i polędwicą, kawa zbożowa z mlekiem.
II śniadanie ; bułka z twarożkiem, pomidorem bez skórki, herbata z cytryną.
Obiad: zupa ziemniaczana, potrawka z kurczaka, sos koperkowy, ryż, marchewka gotowana, kompot z jabłek.
Podwieczorek: jogurt owocowy, herbatniki.
Kolacja: ryba w galarecie, pieczywo pszenne, masło, napar z mięty.
Drugim oprócz diety elementem leczenia przewlekłego zapalenia trzustki jest podawanie preparatów trzustkowych. Regularne przyjmowanie tych preparatów w czasie posiłków pozwala na złagodzenie lub usunięcie dolegliwości związanych z chorobą oraz na rozszerzenie diety. Decyzja o rozpoczęciu leczenia oraz o dawkowaniu powinna zostać podjęta przez lekarza. Zażywanie preparatów trzustkowych i związana z tym poprawa stanu zdrowia nie zwalnia od konieczności zachowania całkowitej abstynencji alkoholowej

KOMPAS DIETETYCZNY

GRUPA PRODUKTÓW ZALECANE
manna, krakowska, perłowa, grysik, płatki owsiane , ryż, kukurydziana
Mleko i produkty mleczne mleko chude do 2% tł., świeże i zsiadłe, maślanka, kefir, chude sery twarogowe, jogurty w zależności od tolerancji pacjenta,
Jaja białka jaja, omlet z piany, jajo do zagęszczania sosów, żółtko w ograniczonych ilościach,
Mięso, drób chude gat. — cielęcina, wołowina, konina, schab, chuda wieprzowina, kurczak, kura, indyk, gołąb, królik, zając, sarna,
Tłuszcze masło .margaryny wysokogatunkowe -Tina, Bona, Karna, Rama, oleje roślinne - sojowy, słonecznikowy, oliwa, słodka śmietanka ,
Wędliny chude gatunki, szynka .polędwica, wędliny drobiowe, kiełbasa szynkowa
Ryby chude gotowane ryby - dorsz, szczupak, sandacz, lin, leszcz, karaś , okoń, płastuga , ryby w galarecie,
Desery Kisiele, kompoty, biszkopty, drożdżówka, galaretki, miód, dżemy
Napoje słaba herbata, bawarka, kawa zbożowa z mlekiem, napary z ziół, wody mineralne niegazowane, słaba kawa
Warzywa ziemniaki, marchew , buraczki bez octu , delikatne liście sałaty , seler, pomidor bez skórki, koper , pietruszka
Owoce w postaci musów , kompotów, przecierów , pomarańcze , banany , mandarynki, brzoskwinie , pieczone jabłka, morele
Przyprawy sól, liść laurowy, ziele angielskie, koperek, cukier, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, wanilia, sok z cytryny

GRUPA PRODUKTÓW PRZECIWWSKAZANE
Produkty mączne i pieczywo świeży chleb, chleb razowy, graham, ciastka, pączki, faworki, naleśniki, placki smażone, kasza gryczana (ewentualnie przecierana)
Mleko i produkty mleczne mleko tłuste, sery żółte i topione , śmietana, mleko skondensowane ,
Jaja na twardo , jaja sadzone, jajecznica na słoninie, jaja w majonezie , kotlety z
Mięso, drób tłuste gatunki wołowiny, wieprzowiny, mocno peklowane mięsa, kaczka, gęś, tatar, podroby,
Tłuszcze tłuszcze zwierzęce - słonina, smalec, boczek , łój , skwarki, olej rzepakowy, margaryny twarde,
Wędliny tłuste gatunki wędlin, mocno wędzone, mielonki, konserwy, kiełbasa biała, baleron tłusty, salceson, kaszanka, pasztety, suszone wędliny, metka, podroby,
Ryby tłuste gatunki - karp, śledź, węgorz, makrela, łosoś, halibut, tuńczyk , sardynki, konserwy rybne , ryby wędzone,
Desery Torty, ciastka cukiernicze, pączki, faworki, sernik, czekolada, chałwa, lody, karmel, bita śmietana, owoce kandyzowane, makowce, piernik, karpatka, keksy, ciasta z kremem, ciasta z alkoholem
Napoje Alkohol, kakao, czekolada, napoje i wody mineralne gazowane, mocna kawa i herbata
Warzywa ogórki, rzodkiewka, grzyby , kapusta, cebula , brukselka, brukiew, groch , bób, fasola, kukurydza, por, papryka, szczaw, czosnek
Owoce wszystkie owoce niedojrzałe , suszone, agrest, gruszki, orzechy, migdały , figi, maliny , jeżyny, borówki, śliwki, winogrona, truskawki, poziomki,
Przyprawy Ostre przyprawy – ocet, pieprz prawdziwy, curry, musztarda, imbir, gałka muszkatołowa, papryka
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post