Rodzaj spożywanego cukru, a nie tylko jego ilość i wartość kaloryczna, wpływa na ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych - czytamy na łamach najnowszego wydania pisma „American Journal of Physiology - Heart and Circulatory Physiology”
Autorami publikacji są naukowcy z University of Barcelona (Hiszpania) oraz University of the Pacific (USA). Jak podkreślają, przeprowadzone przez nich badanie jest pierwszym, które porównuje efekty stosowania dwóch rodzajów cukru - glukozy i fruktozy - na metabolizm oraz funkcje układu naczyniowego.
- Wysokie spożycie cukrów prostych powoduje niekorzystne skutki sercowo-metaboliczne. Chcieliśmy zbadać mechanizmy leżące u podstaw tego zjawiska, czyli określić, na czym polega wpływ glukozy i fruktozy na funkcje metaboliczne i funkcje naczyniowe, a także sprawdzić, czy efekty te zależą wyłącznie od zwiększonego spożycia kalorii - wyjaśniają naukowcy.
W tym celu dorosłe samice szczurów badacze podzielili na trzy grupy. Jednej z nich podawali do picia płynny roztwór glukozy (cukru prostego występującego naturalnie w organizmie po strawieniu węglowodanów złożonych), drugiej płynny roztwór fruktozy (cukru występującego w owocach i przetworach owocowych), a trzeciej wodę. Poza tym zwierzęta przez cały czas otrzymywały swoją standardową dietę opartą o pokarmy stałe. Eksperyment trwał 8 tygodni, co w przybliżeniu odpowiada 6 latom życia ludzkiego.
Po upływie zakładanego czasu badacze stwierdzili, że chociaż obie grupy "cukrowe" przez cały eksperyment spożywały znacznie więcej kalorii niż grupa kontrolna, to całkowite spożycie kalorii u szczurów karmionych glukozą było wyższe niż u zwierząt otrzymujących fruktozę. Kolejną zaskakującą obserwacją było to, że pomimo tej różnicy, to właśnie samice z grupy fruktozowej pod koniec badania wykazały znacznie większy przyrost masy ciała.
Oprócz zwiększenia masy ciała, u zwierząt z grupy fruktozowej znaleziono także więcej markerów chorób naczyniowych oraz chorób związanych z uszkodzeniem wątroby, w porównaniu z grupą glukozową. Były to m.in. wysoki poziom trójglicerydów, zwiększenie masy wątroby, zmniejszenie spalania tłuszczów w wątrobie (czynnik, który może przyczyniać się do stłuszczenia wątroby) i upośledzenie relaksacji aorty (co może wpływać na ciśnienie krwi).
-Wyniki te sugerują, że długotrwałe zwiększenie ilości spożywanych kalorii pochodzących z substancji słodzących nie jest jedynym czynnikiem zagrażających zdrowiu. Sam rodzaj cukru także może odgrywać dużą rolę w nasilaniu ryzyka chorób serca, cukrzycy oraz innych chorób przewlekłych - podsumowują autorzy badania.
Dieta: także rodzaj cukru wpływa na ryzyko zdrowotne
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Czy wczesna menopauza wpływa na ryzyko chorób serca
autor: admin. med. » 13 paź 2016, o 09:51 » w Ginekologia - 0 Odpowiedzi
- 1086 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
13 paź 2016, o 09:51
-
-
-
Czy rozstrzenie oskrzeli wpływa na ryzyko sercowo-naczyniowe
autor: Asystentka » 7 lut 2017, o 18:12 » w Internista. Lekarz chorób wewnętrznych. Schorzenia inne - 0 Odpowiedzi
- 1037 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
7 lut 2017, o 18:12
-
-
-
Czy znieczulenie podczas kolonoskopii wpływa na ryzyko powikłań badania
autor: admin. med. » 8 kwie 2016, o 08:47 » w Gastroenterologia, gastrologia, hepatologia, proktologia - 0 Odpowiedzi
- 1171 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
8 kwie 2016, o 08:47
-
-
-
Na długowieczność wpływa nie tylko dieta, ale i seks?
autor: admin. med. » 7 wrz 2016, o 08:18 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1065 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
7 wrz 2016, o 08:18
-
-
-
Dieta o dużej zawartości białka wpływa na chudnięcie
autor: Asystentka » 15 lis 2016, o 18:23 » w Dietetyczka - 0 Odpowiedzi
- 1042 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
15 lis 2016, o 18:23
-