Dieta w raku trzustki

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
dimedicus

Dieta w raku trzustki

Post autor: dimedicus »

Co można jeść?

W diecie przy raku trzustki obowiązuje podstawowa zasada zdrowego żywienia, tzn. posiłki należy spożywać często (najlepiej 5, a nawet 8 razy dziennie), a w małych ilościach. Na posiłki te powinny się składać produkty bogate w błonnik, w związku z tym główną rolę w diecie przy raku trzustki odgrywają warzywa i owoce, ale bez skórki i najlepiej z upraw ekologicznych (bo takie nie zawierają szkodliwych pestycydów). Naukowcy z University of Illinois w diecie przy nowotworze trzustki szczególną rolę przypisują selerowi. Ich zdaniem warzywo to swoje wyjątkowe antynowotworowe właściwości zawdzięcza wysokiej zawartości flawonoidów - apigeniny, która sprawia, że komórki rakowe są bardziej podatne na chemioterapię, i luteoliny, która ma bardzo silne właściwości przeciwzapalne (stany zapalne są czynnikiem ryzyka rozwoju nowotworu - przyp. red.). Nie oznacza to jednak, że jedzenie selera wyleczy z rak trzustki, może jednak skutecznie wspomóc terapię.
Ponadto chory może bez obaw spożywać czerstwe pieczywo, chude mleko i chude białe mięsa. Często zdarza się, że chorzy na raka trzustki (a także na inne nowotwory) nie tolerują pokarmów zwierających białka (w tym mięso) z powodu przykrych doznań smakowych. W takiej sytuacji mięso można marynować w soku z cytryny, w oliwie z ziołami albo w musie jabłkowym, by poprawić jego smak.
Dieta przy raku trzustki - produkty niewskazane

Przede wszystkim należy zrezygnować z tłuszczów, by nie obciążać trzustki, której jedną z podstawowych funkcji jest trawienie właśnie tego składnika odżywczego. Dotyczy to zwłaszcza tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, czyli nasyconych kwasów tłuszczowych. W związku z tym zaleca się gotowanie zwykłe i na parze, pieczenie w folii i duszenie bez uprzedniego obsmażania. Uważać należy także na produkty mleczne - zamiast tłustej śmietany lepiej sięgnąć po odtłuszczony jogurt. Wysoką zawartością tłuszczu odznaczają się także słodycze, w związku z tym z nich także należy zrezygnować.

Ponadto osoby zmagające się z rakiem trzustki powinny wykreślić z jadłospisu rzodkiewki, grzyby, kapustę, fasolę, groch i ostre przyprawy.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post