Dieta warzywna

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
admin. med.

Dieta warzywna

Post autor: admin. med. »

Zimą tyjemy szybciej niż w pozostałych porach roku, mniej się ruszamy, jemy więcej kalorycznych posiłków. Dieta warzywna dostarcza nam wiele witamin i minerałów, pozwala schudnąć nawet do 5 kg w ciągu tygodnia, a ponadto pozwala na odzyskanie pięknej cery usuwając toksyny z organizmu.
Bardzo dużą zaletą tej diety jest również to, że dostarczamy naszemu organizmowi niewielką ilość kalorii (można do 600 kcal), a nie odczuwamy uczucia głodu ani napadu wilczego apetytu. Nie czujemy też osłabienia, ani braku energii, w przeciwieństwie do innych drastycznych diet czy głodówek. Podstawową zasadą diety jest jest jedzenie trzech posiłków dziennie i do każdego dodanie jednego z warzyw - śniadanie, obiad i wczesna kolacja.

Dietę warzywną mogą stosować wszystkie osoby zdrowe, za wyjątkiem kobiet w ciąży i dorastającą młodzież.
Przykładowe menu:
śniadanie - do wyboru:
kromka ciemnego pieczywa, starta marchew rozłożona na pieczywie i jajko na twardo.
kromka z chleba z plasterkami pomidora i cukinii posmarowana serkiem twarogowym i szczypiorkiem
opakowanie serka homogenizowane z mieszaj z rzodkiewką i ogórkiem, dopraw ziołami, zjedz z pieczywem chrupkim

0biad - do wyboru:
sałatka kalafiorowo-brokułowo-szynkowa (po kilka różyczek brokułów i kalafiora ugotuj kilka minut, dodaj pokrojony plaster szynki i zamieszaj z jogurtem z dodatkiem zieleniny
sałatka z fasoli szparagowej i pomidorem (ugotuj 25 dag fasolki, dodaj obrany ze skórki pomidor, połowę puszki kukurydzy, plaster szynki, wyciśnięty ząbek czosnku.
gulasz warzywny (cukinia, 2-3 małe kalarepy gotuj kilka minut, następnie dodaj serek z natką pietruszki i ugotowane pokrojone jajko.

kolacja - do wyboru:
sałatka z marchwi i kalarepy (marchew i kalarepę obierz i zetrzyj lub pokrój w cienką słomkę, małą główkę sałaty umyj, osusz i porwij na kawałki, dodaj ugotowane jajko, całość zalej sosem winegret , posyp natką pietruszki
sałatka z papryk i kukurydzy (średniej wielkości sałata, po pół kolorowych papryk, pół puszki kukurydzy, nasiona słonecznika, 2-3 łyżki twarogu zmieszaj ze sproszkowanym sosem ziołowym lub jogurtowym i odrobiną wody, całość zamieszaj

sałatka z rzepy i kapusty pekińskiej (średniej wielkości rzepę i rzodkiew zetrzyj na grubej tarce, kulka liści kapusty lub sałatę porwij na kawałki, obierz ogórek, pokrój na plasterki. Jogurt połącz z opłukanym i posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny oraz drobno pokrojonym indykiem albo rybą - dstaw na 15 minut. Sosem polej sałatkę. Tost lekko ponacinaj w kratkę, zrumień w tosterze i połam na kawałki, grzankami posyp sałatkę.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post