Dieta zielona

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
admin. med.

Dieta zielona

Post autor: admin. med. »

Kolor zielony szczególnie wiosną budzi zainteresowanie. Kolor pożywienia jest równie ważny jak smak czy też zawartość substancji odżywczych.Zielona dieta oczyszcza organizm z toksyn, korzystnie wpływa na trawienie, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia organizm. Zielone warzywa są bardzo bogatym źródłem witaminy A, E, K, C, B, żelaza, kwasu foliowego, wapnia, magnezu, fosforu, beta-karotenu. Badania dowodzą, że kolor ma wpływ na gospodarkę energetyczną organizmu, bowiem barwniki roślinne biorą udział między innymi w transportowaniu tlenu, azotu i witamin. Rośliny kolor zielony zawdzięczają chlorofilowi. Nazywa się również słonecznym barwnikiem, ponieważ pochłania energię słoneczną. Naukowcy przypuszczają, że ma on korzystny wpływ na czerwone krwinki, zwiększa odporność organizmu i chroni komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Zielone warzywa
Sałata - przyspiesza przemianę materii
Szpinak - zwalcza anemię, zawiera prawie wszystkie witaminy, kwas foliowy, jod, żelazo, ma działanie przeciwnowotworowe
Rzeżucha - zalecana dla chorych na tarczycę (zawiera duże ilości jodu), dobra dla cukrzyków (zawiera chrom), zawiera też żelazo, siarkę, wapń, wit. C, A, B3, PP, E
Natka pietruszki - zapobiega anemii i krzywicy, oczyszcza krew, działa moczopędnie, usuwa nadmiar wody, zawiera: wapń, żelazo, magnez, potas, kwas foliowy, wit. A, C, PP, B, E, D, K
Szczypiorek - pobudza apetyt, ułatwia trawienie, ma działanie lekko przeczyszczające, zawiera: karoten kwas foliowy, wit. C, B1, B2, potas, magnez, wapń, chlor i kwas krzemowy
Koperek ogrodowy - poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów, działa wiatropędnie, zawiera: wit. C i beta-karoten
Seler naciowy - oczyszcza organizm
Kapusta - zwiera wit. C, A, oczyszcza organizm
Ogórki - usuwają nadmiar wody z organizmu
Cukinia - ułatwia trawienie

To tylko niektóre zielone warzywa. Swoje posiłki komponujmy tak, aby w każdym z nich znalazło się przynajmniej jedno zielone warzywo. Do przyprawiania potraw używaj natki pietruszki, szczypiorku, koperku, bazylii, mięty.

Przykładowe menu
Śniadanie - zielona herbata, serek ze szczypiorkiem, 1-2 owoce kiwi
Obiad - zupa krem z brokułów, pierś kurczaka z sałatą, zielona herbata
Kolacja - surówka z warzyw, kromka ciemnego pieczywa
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post