Dieta żoładkowa

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
admin. med.

Dieta żoładkowa

Post autor: admin. med. »

Ogólne zalecenia diety w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy:
niewielkie objętościowo posiłki, ale często (5-6 razy)długie przerwy powodują,ze soki żołądkowe działają na pusty żołądek i podrażniają jego śluzówkę a duże porcjeprzeciążąją układ plokarmowy)
posiłki o stałej porze, w spokoju i powoli(pozwoli to na unormowanie pracy ukladu pokarmowego i wydalniczego)
umiarkowana temperatura potraw
jedz zawsze śniadanie(zapobiegnie to podrażnieniu śluzówki żołądka,przez kwasy wydzielane pod wpływem stresu np. w pracy)
unikanie potraw ciężkostrawnych i wzdymających
nie smażyć lecz gotować, dusić lub piec w folii
unikanie dużej ilości przypraw szczególnie ostrych
unikać używek typu alkohol,papierosy,kawa
wskazany jest ruch(ćwiczenie,spacery)dla pobudzenia ukł.pokarmowego
dostarczać ukł.pokarmowego pozytecznych bakterii probiotycznych,które ułatwiają trawiernie i chronią przed chorobami(np. jogurty)
pić dziennie minimum 2 l wody mineralnej niegazowanej,również herbaty ziołowe,naturalne soki i kompoty

Produkty niezalecane

- mleko zsiadłe, jogurt, kefir, kwaśna śmietana, margaryna, ser żółty i topiony
- świeże pieczywo: pieczywo żytnie i razowe, pęczak i kasza gryczana, gruby makaron, naleśniki
- surowe i suszone owoce pestkowe, gruszki, śliwki
- ostre przyprawy (pieprz, ocet, papryka, musztarda, chili, curry, chrzan) i marynaty
- mocna herbata, kawa prawdziwa, kakao, napoje gazowane, ALKOHOL
- tłuste mięsa, dziczyzna, tłuste wędliny (wędzonki), ryby : makrela, śledź, łosoś, sardynka, konserwy, ryby wędzone
- jaja na twardo, smażona jajecznica, jaja w majonezie
- frytki i smażone ziemniaki, placki ziemniaczane
- smalec, łój, słonina, margaryny twarde, boczek
- kapusta biała i czerwona, kiszona, rabarbar, świeży ogórek, cebula, papryka, rzodkiewka, groch, fasola, bób
- rosół i bulion mięsny, zupy zasmażane, tłuste na wywarach mięsnych i kostnych

Produkty zalecane

- mleko słodkie, delikatny twaróg, świeże masło, słodka śmietana
- pieczywo czerstwe, a także dobrze wypieczone,
- pieczywo pszenne, biszkopt z małą zawartością cukru, rogaliki, bułka pszenna, sucharki, kasze drobne - kasza manna, kasza kukurydziana, ryż, płatki owsiane i ryżowe, drobny makaron
- dojrzałe owoce bez pestek, gotowane jabłka, truskawki, morele, przeciery i soki z warzyw i owoców
- łagodne przyprawy: koperek, kminek, sok z cytryny, sól, wanilia, cukier
- słaba herbata i kawa zbożowa sama lub z mlekiem, bawarka, herbata ziołowa, rozcieńczone soki
- chude mięso, chudy drób, chude wędliny, (szynka, polędwica) chude ryby : dorsz, sola, leszcz, szczupak, sandacz, pstrąg
- jaja na miękko, sadzone, jajecznica na parze, omlet na parze
- ziemniaki gotowane, tłuczone, puree
- masło świeże, masło roślinne, oleje roślinne, oliwa
- gotowane warzywa, najlepiej rozdrabniane - marchew, buraki, dynia, kabaczek, kalafior, zielona sałata i pomidory
- zupy zaprawiane mąką i mlekiem - jarzynowe, na słabym wywarze warzywnym, krupnik, ziemniaczana, koperkowa, marchwianka, ryżowa, zupa z grysiku, zupa z dyni
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post