Dominika Wnęk, dietetyk
Przyprawy rozgrzewające, poza doskonałym smakiem i aromatem, charakteryzują się także tym, że zawierają substancje o potencjalnych właściwościach zdrowotnych. Przyjrzyjmy się tym najbardziej popularnym.
Cynamon
Cynamonowiec cejloński to drzewo liściaste, które w warunkach naturalnych występuje na wyspie Cejlon. Obecnie uprawiany jest na Sri Lance, w Indonezji i Brazylii oraz w południowo-wschodnich regionach Indii. Cynamon, czyli przyprawa powstała z kawałków kory tego drzewa (zarówno w formie zmielonej, jak i w kawałkach), znany był już w starożytności i uznawano go za niezwykle cenny i kosztowny surowiec.
Obecnie cynamon jest powszechnie wykorzystywany w kuchni, niemal we wszystkich zakątkach świata. Trudno sobie wyobrazić chociażby smak szarlotki lub deserów z jabłkami bez dodatku tej przyprawy. Cynamon sprawdza się także jako przyprawa do mięsa i ryb. Swój charakterystyczny słodkawo-korzenny i piekący smak zawdzięcza olejkowi cynamonowemu.
REKLAMA
Przyprawa ta ma liczne właściwości zdrowotne. Łagodnie pobudza wydzielanie soków trawiennych i poprawia przyswajanie pokarmu, dlatego sprawdza się w leczeniu niestrawności, wzdęć oraz pobudza apetyt. Cynamon zapobiega też nadkwaśności i działa przeciwbiegunkowo.
Olejkowi cynamonowemu przypisuje się także silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i odkażające oraz wskazuje na korzystny wpływ cynamonu na gospodarkę węglowodanową i lipidową u osób z cukrzycą typu II. Autorzy badania, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie „Diabetes Care” stwierdzili, że spożywanie do 6 gramów cynamonu na dzień obniża stężenie glukozy, triglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz jego frakcji LDL. Ponadto naukowcy z uniwersytetu w Tel Awiwie wskazują, że spożywanie cynamonu może zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera. Z kolei badacze z Rush University Medical Center wykazali, że u chorych na stwardnienie rozsiane cynamon spowalnia procesy chorobowe związane z tą chorobą.
Imbir
To także przyprawa roślinna – jest to kłącze (podziemna łodyga) rośliny, która prawdopodobnie pochodzi z Melanezji, a obecnie nie występuje już w stanie dzikim. Imbir znany był w Azji już 3000 lat temu, gdzie ze względu na swoje walory smakowe był powszechnie stosowany w kuchni.
Swój mocny smak i zapach zawdzięcza zawartości olejków eterycznych: gingerolu, zingeronu i cytralu. Najważniejszy z nich gingerol, ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Najpowszechniej znane działanie imbiru to działanie przeciwwymiotne. Potwierdzono je w badaniach dotyczących nudności wywołanych chorobą lokomocyjną oraz chemioterapią u chorych na nowotwory. Na podstawie analizy 12 badań, w których w sumie wzięło udział 1278 kobiet w ciąży wykazano, że 1,2–1,5 g imbiru dziennie może znacząco redukować nudności ciężarnych. Imbir sprawdza sie także w łagodzeniu nudności i wymiotów pooperacyjnych spowodowanych zastosowaniem narkozy.
Przyprawa ta działa także przeciwbólowo. Potwierdzono, że imbir zawiera składniki, które właściwościami farmakologicznymi przypominają leki przeciwzapalne. Sprawdza się on w leczeniu bólów mięśni spowodowanych nadmierną aktywnością fizyczną. Jedno z badań wskazuje, że konsumpcja 2 gramów imbiru dziennie przez 11 dni w znacznym stopniu redukowała bóle mięśniowe u osób wykonujących ćwiczenia z zaangażowaniem stawu łokciowego. Ten efekt wynika najprawdopodobniej z przeciwzapalnych właściwości imbiru. Oczywiście imbir nie przynosił natychmiastowej ulgi w bólu – jego działanie przeciwbólowe występuje przy regularnym spożyciu.
Kardamon
Kardamon to przyprawa otrzymana z suszonych owoców rośliny zielnej o długich, szerokich liściach, rosnącej w stanie dzikim w tropikalnych lasach na Półwyspie Indyjskim i Cejlonie, w Chinach i Indonezji, przeniesionej i zaaklimatyzowanej także w Ameryce. Jest to jedna z najstarszych przypraw używanych przez ludzi. Jest też jedną z najdroższych przypraw – po szafranie i wanilii. W Indiach kardamon stosuje się od tysięcy lat przy problemach trawiennych oraz w leczeniu stanów zapalnych.
Ma intensywny korzenny, gorzkawy smak, z wyraźną nutą eukaliptusa i kamfory. W kuchni najczęściej wykorzystuje się go do przygotowania ciast oraz jako dodatek do kawy i grzanego wina. Dobrze komponuje się również z daniami pikantnymi.
Olejki eteryczne zawarte w kardamonie wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. W celu łagodzenia infekcji wirusowych zaleca się picie naparu kardamonowego z mlekiem. Jest on łatwy w przygotowaniu i smaczny: 1 łyżeczkę rozdrobnionego kardamonu lub 1 łyżeczki kardamonu w proszku zalewa się 1 szklanką gorącego mleka. Płyn trzeba odstawić na 30 minut, można osłodzić miodem. W razie infekcji wirusowej napar taki należy pić 2–3 razy dziennie po 1 szklance.
Badanie przeprowadzone na modelu zwierzęcym, którego wyniki opublikowano w 2012 roku w „British Journal of Nutrition” wskazuje, że kardamon reguluje aktywność genów w komórkach nowotworowych raka skóry i zmniejsza aktywność genów związanych z ich rozwojem.
Z uwagi na właściwości przeciwskurczowe, kardamon pomaga także w przypadku czkawki oraz w łagodzeniu kurczowych bólów brzucha i jelit.
Do czego stosować w jesieni? cynamon, imbir i kardamon
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 1 Odpowiedzi
- 3324 Odsłony
-
Ostatni post autor: medyczna
30 maja 2017, o 11:20
-
-
Anatomicals masło do ciała bergamotka i imbir
autor: admin. med. » 1 lip 2016, o 20:40 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 0 Odpowiedzi
- 947 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
1 lip 2016, o 20:40
-
-
-
Czy Imbir może łagodzić choroby zapalne jelit?
autor: admin. med. » 23 sie 2016, o 08:01 » w Gastroenterologia, gastrologia, hepatologia, proktologia - 0 Odpowiedzi
- 1069 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
23 sie 2016, o 08:01
-
-
-
Cynamon w tabletkach przy zaburzeniach przemiany materii
autor: admin. med. » 21 wrz 2016, o 12:58 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 0 Odpowiedzi
- 1344 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
21 wrz 2016, o 12:58
-
-
-
CYNAMON zmniejsza stężenie glukozy, cholesterolu i lipidów
autor: admin. med. » 10 sty 2016, o 09:30 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 0 Odpowiedzi
- 1550 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
10 sty 2016, o 09:30
-