Do konsultacji publicznych trafił właśnie projekt ustawy wprowadzający ułatwienia dla rolników w handlu detalicznym. Dotychczas nadzór nad żywnością produkowaną przez rolników sprawował Główny Inspektor Sanitarny. Ministerstwo Rolnictwa chce by kompetencje GIS przejęły inspekcja weterynaryjna i inspekcja jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Inspekcja weterynaryjna posiada wieloletnie doświadczenie w nadzorze nad gospodarstwami rolnymi oraz produkcją produktów pochodzenia zwierzęcego, a także wprowadzaniem ich na rynek – argumentuje Ministerstwo Rolnictwa w uzasadnieniu do projektu ustawy. Inspekcja jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych ma natomiast kompetencje do nadzorowania obrotu żywnością oraz dysponuje odpowiednią bazą laboratoryjną – uważa MRiRW.
Jest to kolejny krok w pozbawianiu ministra zdrowia nadzoru nad bezpieczeństwem żywności. Przypomnijmy, że specjalnie powołany w Ministerstwie Rolnictwa zespół pracuje nad połączeniem inspekcji (w tym inspekcji sanitarnej) i powierzeniem nadzoru nad nimi ministrowi rolnictwa.
Źródło: mrirw
GIS nie będzie kontrolował produkcji żywności?
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Wdrażanie produkcji protez serca
autor: admin. med. » 16 cze 2016, o 08:08 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1024 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
16 cze 2016, o 08:08
-
-
-
Możliwości żywności funkcjonalnej
autor: admin. med. » 31 gru 2015, o 07:28 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1046 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
31 gru 2015, o 07:28
-
-
-
Odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności
autor: Asystentka » 19 maja 2017, o 07:29 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 908 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
19 maja 2017, o 07:29
-
-
-
Francja wprowadzi etykiety na żywności
autor: Asystentka » 31 mar 2017, o 09:49 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 944 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
31 mar 2017, o 09:49
-