Instytut Żywności i Żywienia. Mity o kawie.

Różne informacje,czasem dziwne a czasem bardzo interesujące, o badaniach medycznych
admin. med.

Instytut Żywności i Żywienia. Mity o kawie.

Post autor: admin. med. »

Obalamy mity o kawie. 10 zaskakujących faktów
Instytut Żywności i Żywienia obalił mity dotyczące kawy i wskazał jej miejsce w piramidzie zdrowego żywienia - donosi interia.pl. Jeśli nie przesadzamy z ilością, kawa nie zrobi nam krzywdy, a nawet będzie korzystna dla zdrowia. Najlepiej pić od jednej do trzech filiżanek dziennie.

1. Kawa jest silnym przeciwutleniaczem, usuwającym z organizmu wolne rodniki. Pijąc ok. trzech filiżanek dziennie, poprawiamy naszą kondycję układu sercowo-naczyniowego.

2. Napój ten chwalą sobie migrenowcy: czasem przy bólu głowy kawa działa jak tabletka przeciwbólowa.

3. Regularnie pijący kawę mają mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę.

4. Kawa zmniejsza niebezpieczeństwo zachorowania na choroby Alzheimera i Parkinsona, poprawia bowiem pamięć i koncentrację.

5. Napój działa także rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli, może więc pomagać w hamowaniu ataków duszności przy astmie (także profilaktycznie).

6. Kawa jest moczopędna, więc pomaga utrzymać układ moczowy w dobrej kondycji.

7. Badania sugerują, że kawa może zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów wątroby i prostaty.

8. Nie potwierdziły się przypuszczenia, że kawa sprzyja rakowi przełyku. Ryzyko rozwoju tej choroby rośnie nie pod wpływem kawy, ale picia gorących napojów.

9. Kawa przyspiesza metabolizm. Dzięki jej regularnemu piciu łatwiej jest schudnąć. Po pierwsze, zmniejsza apetyt. Po drugie, przyśpiesza termogenezę - szybciej spalamy kalorie.

10. Kawa zakwasza organizm. Dlatego, jeśli pijemy ją regularnie, zadbajmy o wprowadzenie do diety produktów alkalizujących: warzyw, owoców, kaszy jaglanej, kiszonek, soku z cytryny czy limonki.

Więcej: kobieta.interia.pl
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post