Interpretacja wyniku krwi u starszej osoby

Choroby krwi i układu krwiotwórczego.
someone
Użytkownicy
Posty: 1
Rejestracja: 23 lis 2015, o 12:49

Interpretacja wyniku krwi u starszej osoby

Post autor: someone » 23 lis 2015, o 12:51

Czy mógłbym prosić o interpretację poniższych wyników morfologii taty. Ma 72 lata, odczuwa zmęczenie i senność.

Leukocyty 7,3 (norma 3,8-10,0)
Erytrocyty 3,7 (norma 4,2-6,0)
Hemoglobina 14,8 (norma 14,0-18,0)
Hematokryt 41,70 (norma 40,00-54,00)
MCV 112 (norma 80-99)
MCH 40 (norma 27-35)
MCHC 35,5 (norma 32,0-37,0)
Płytki krwi 127 (norma 140-440)
RDW-CV 13% (norma 12-15)
RDW-SD 54 fl (norma 35-44)
P-LCR 35% (norma 13-43)
PDW 13 (norma 9-17)
MPV 11,20 (norma 9,00-13,00)
PCT 0,1 (norma 0,2-0,4)

OB 2 (norma 2-12)
AST 16 (norma 0-40)
ALT 13 (norma 0-41)
Bilirubina całkowita 7,30 (norma 0,00-21,00)
Fosfataza zasadowa 76 (norm 40-130)
GGTP 50 (norma 0-60)
Glukoza 5,43 (norma 3,90-5,50)
Cholesterol całkowity 3,63 (norma 3,00-5,00)
Cholesterol HDL 1,17 (norma więcej niż 1,00)
Cholesterol LDL 2,01 (norma mniej niż 3,00)
Trójglicerydy 0,99 (norma mniej niż 1,7)
Kreatynina 70,00 (norma 62,00-106,00)
eGFR >90 (norma >60)

dimedicus

Re: Interpretacja wyniku krwi u starszej osoby

Post autor: dimedicus » 23 lis 2015, o 12:52

Wyniki wskazują na niedokrwistość,najprawdopodobniej z spadku wit.B12 oraz kwasu foliowego.
Bardzo możliwe,że występuje również infekcja.

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post