Jadłospis wysokoenergetyczny na przytycie

Porady dietetyczki, układanie zdrowej diety.
Dietka

Jadłospis wysokoenergetyczny na przytycie

Post autor: Dietka »

Dzień pierwszy dieta wysokokaloryczna
Śniadanie - omlet z groszkiem i wędliną (z 2 jajek i 2 łyżek mleka 3, 2% usmażyć omlet na łyżce oleju, dodać kawałki szynki z indyka i 3 łyżki groszku konserwowego), 2 kromki pieczywa razowego posmarowanym margaryną

Drugie śniadanie - bułka drożdżowa z serem, szklanka mleka 3,2%

Obiad - zupa pieczarkowa z lanym ciastem (zabielić śmietanką 30%), mintaj smażony w panierce, ryż (1/2 woreczka), surówka z marchwi, kapusty kiszonej, jabłka (1 łyżka oleju).

Podwieczorek - budyń waniliowy (szklanka) na mleku 3, 2% z herbatnikami w czekoladzie (4 szt.). Szklanka soku pomarańczowego świeżo wyciskanego.

Kolacja - placki ziemniaczane (3 szt.) zapiekane z mozarella (po usmażeniu placek odsączyć z tłuszczu, położyć na nim plasterek sera i pomidora, zapiec w piekarniku)

Przekąska przed spaniem - 1/2 bułki grahamki posmarowane masłem i pełną łyżeczką masła orzechowego.

Dzień drugi dieta wysokokaloryczna
Śniadanie - miseczka płatków (kukurydziane, pszenne) z mlekiem 3,2% (dodać łyżkę mleka w proszku), bułka biała z masłem, twarogiem tłustym i papryką, herbata z cukrem

Drugi śniadanie - dwa tosty z serem żółtym, szynka i pomidorem, szklanka soku porzeczkowego.

Obiad - zupa pomidorowa z ryżem (do wywaru z włoszczyzny dodać pokrojone pomidory świeże lub z puszki, doprawić do smaku, dodać trójkącik serka topionego dla zagęszczenia, zabielić śmietanką, podawać z 1/2 szklanki ryżu), pieczone udko kurczaka (kurczaka skropić łyżką oliwy, natrzeć przyprawami, zawinąć z folię i piec ok. 20 minut), Ziemniaki puree (do potłuczonych ziemniaków dodać łyżkę masła i 4 łyżki mleka 3,2%), surówka z czerwonej kapusty (kapustę i kawałek cebuli pokroić, jabłko zetrzeć na tarce, dodać łyżkę oliwy z oliwek, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru)

Podwieczorek - serek homogenizowany owocowy z wafelkami waniliowymi (4 szt.)

Kolacja - banan mały, kiwi, jabłko, orzechy (lub mieszanka studencka) wymieszane z jogurtem owocowym lub naturalnym (szklanka)

Przekąska przed spaniem - 1/2 bułki grahamki z masłem, posmarowane łyżeczka miodu.

Dzień trzeci dieta wysokokaloryczna
Śniadanie - dwie parówki drobiowe na ciepło, dwie bułki wieloziarniste posmarowane masłem z twarogiem tłustym i pomidorem, Szklanka soku bananowego.

Drugie śniadanie - 15 truskawek z śmietana 30 % i cukrem

Obiad - zupa jarzynowa z makaronem, kopytka w sosie pomidorowym (ziemniaki ugotowane zmielić lub przetrzeć przez sito, dodać mąkę, jajka, sól, wyrobić, podzielić i ugotować w osolonej wodzie, na rozgrzanym maśle usmażyć cebule, dodać mąkę i przecier pomidorowy- sosem polać kopytka). Szklanka soku pomarańczowego

Podwieczorek - banan zmiksowany z jogurtem, dwa kiwi. Kromka pieczywa żytniego z masłem.

Kolacja - trzy naleśniki z serem białym tłustym, szklanka soku owocowego

Przekąska przed spaniem - szklanka kakao (mleko 3,2%, 4 łyżeczki kakao rozpuszczalnego)

Dzień czwarty dieta wysokokaloryczna
Śniadanie - sałatka z jajka, żółtego sera, wędliny drobiowej, majonezu, ogórka kiszonego, dwie kromki jasnego pieczywa z masłem i pomidorem, szklanka jabłkowego.

Drugie śniadanie - dwie kromki z tłustym twarogiem, pomidorem. Szklanka mleka 3,2%

Obiad - rosół z makaronem, Łosoś smażony z pieczarkami (wymieszać sól, curry i sok z cytryny, filet z łososia zamarynować na 30 min, następnie usmażyć wraz z pieczarkami, cebula i czosnkiem, można pod koniec smażenia podlać winem), Frytki (porcja 200g), Sałata skropiona oliwą.

Podwieczorek - dwie bułki pełnoziarniste z masłem, wędliną drobiową, szczypiorkiem i majonezem

Kolacja - kluski kładzione z białego sera (kostkę sera twarogowego półtłustego rozgnieść widelcem, dodać 3 łyżki mąki pszennej, żółtko, łyżkę mleka i sól, z białka ubić pianę, dodać do masy i lekko wymieszać. Do wrzącej wody wkładać łyżką kluski, gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzić je, wyłożyć na talerz, dodać masło i posypać, według cukrem pudrem. Szklanka soku marchewkowego.

Przekąska przed spaniem - 1/2 bułki z masłem i dżemem wiśniowym, Szklanka herbaty z cukrem i cytryną.

Dzień piąty dieta wysokokaloryczna
Śniadanie - 1/2 kostki twarogu tłustego zmiksowana ze śmietanką i dwoma łyżkami mleka w proszku z dodatkiem cukru (wg uznania) z bananem, truskawkami (innymi owocami), bułka kajzerka posmarowana masłem. Herbata z cukrem.

Drugie śniadanie - kefir (opakowanie 150-200g) zmiksowany z jagodami (1/2 szklanki świeżych lub mrożonych, 2 łyżeczki mleka w proszku), 3 ciastka w czekoladzie.

Obiad - zupa serowa ( por i pieczarki zeszklić na maśle, zalać bulionem, dodać żółty ser, dwa opakowania serka topionego złoty ementaler, dowolna ilość śmietany kremówki) z grzankami, Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym.

Podwieczorek - 3 kromki pieczywa jasnego posmarowane masłem, 3 plasterki szynki gotowanej, 3 plasterki sera żółtego, liście sałaty. Herbata z cukrem i sokiem malinowym.

Kolacja - 2 krokiety z mięsem, szklanka barszczu czerwonego czystego.

Przekąska przed spaniem - szklanka soku bananowego

Dzień szósty dieta wysokokaloryczna
Śniadanie - porcja kaszki owocowej z mlekiem 3,2%, 3 kromki pieczywa razowego z masłem i dżemem truskawkowym. Herbata z cukrem.

Drugie śniadanie - serek wiejski (200g), dwie kromki pieczywa z masłem, 2 plasterkami szynki wędzonej i rzodkiewką.

Obiad - zupa ogórkowa z ryżem, kurczak z pieczarkami w śmietanie (filet z piersi z kurczaka polać oliwą, dodać przyprawy i wstawić do lodówki, potem usmażyć wraz z cebulą i pieczarkami, podlać szklanką wody i poczekać aż odparuje, na koniec dodać śmietanę i podgrzewać aż zgęstnieje) z pieczonymi ziemniakami i gotowaną fasolka szparagową.

Podwieczorek - Gofr z bitą śmietaną i dżemem

Kolacja - 4 ziemniaki ugotowane i podsmażone na masełku i posypane koperkiem.

Przekąska przed spaniem - kawałek biszkopta z galaretką i truskawkami, szklanka mleka 3,2%
Dzień siódmy dieta wysokokaloryczna
Śniadanie - 2 bułki kajzerki z masłem, 4 plasterkami szynki gotowanej, 2 jajkami na twardo, 1 łyżką majonezu i szczypiorkiem. Herbata z cukrem i sokiem.

Drugie śniadanie - ciastko francuskie z serem, szklanka mleka 3,2%.

Obiad - talerz zupy warzywnej z brukselką (na filecie z indyka i warzywach mrożonych lub włoszczyźnie i pół opakowania brukselki ugotować zupę, doprawić do smaku i zabielić śmietaną 30%, dodać 2 łyżki ryżu surowego na porcję zupy). Makaron z papryka i fetą (paprykę czerwoną, cebulę przyprawić i dusić do miękkości, dodać obrane ze skóry pomidory i łyżkę stołowa oliwy oliwek, ugotować makaron rurki, dodać sos i pokrojone w kostkę opakowanie fety pełnotłustej)

Podwieczorek - bułka grahamka z pastą z tuńczyka w oleju i ogórka kiszonego i szczypiorku. Herbata z cukrem.

Kolacja - Risotto z mięsem i warzywami. Pieczywo razowe, Herbata z cukrem

Przekąska przed spaniem - szklanka gorącej czekolady.

Źródło: Poradnik Jestem szczupła-dieta na przytycie
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post