Od jedzenia samych jajek raczej trudno jest przytyć - jedno średniej wielkości jajo ma 80 kcal. Jeśli jednak wzbogacimy je dodatkami, np majonezem i będziemy je gotować ponad 10 minut, wówczas korzyści dla zdrowia mogą być wątpliwe.
- Jedno jajko średniej wielkości to około 80 kcal. Jeśli dbamy o linię, uważajmy raczej na dodatki, jakie towarzyszą jajkom na świątecznym stole, np. majonez - mówi PAP dietetyk dr Marcin Mandryk.
Jak dodaje, jajka ugotowane na miękko są zdrowsze od tych na twardo, bo nie tracą wartości odżywczych.
- Jeżeli ktoś liczy kalorie, to nie powinien się obawiać, że jak zje jajko, to przytyje. Należy raczej obawiać się dodatków, typu majonez - tłumaczy dietetyk.
Podkreśla, że podczas przygotowywania jajek należy zwracać uwagę na czas ich gotowania.
- Na pewno nie należy przekraczać czasu 10 minut, optymalnie to 4 do 5 minut. Najzdrowsze jajka to jajka na miękko. Najzdrowsze, czyli takie, które podczas przygotowywania nie tracą wartości odżywczych - mówi dr Marcin Mandryk.
Według szacunków Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz w Polsce produkuje się 13,4 mld sztuk jaj rocznie, co daje nam 6 miejsce w UE. Część przeznaczana jest na eksport, a reszta pokrywa wewnętrzną konsumpcję - w ciągu roku Polak zjada średnio 258 jaj.
Jajo okiem dietetyka: najzdrowsze na miękko i bez dodatków
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
O propozycji jednorazowych dodatków dla emerytów
autor: Asystentka » 11 maja 2017, o 07:02 » w Porady ZUS, przydatne informacje, adresy do stron pomocnych, o seniorach - 0 Odpowiedzi
- 1092 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
11 maja 2017, o 07:02
-
-
-
Żywność funkcjonalna Najzdrowsze produkty z natury
autor: admin. med. » 1 sty 2017, o 16:07 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 997 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
1 sty 2017, o 16:07
-
-
-
Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka
autor: admin. med. » 7 sty 2016, o 10:24 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 1098 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
7 sty 2016, o 10:24
-