Jajo okiem dietetyka: najzdrowsze na miękko i bez dodatków

Porady dietetyczki, układanie zdrowej diety.
admin. med.

Jajo okiem dietetyka: najzdrowsze na miękko i bez dodatków

Post autor: admin. med. »

Od jedzenia samych jajek raczej trudno jest przytyć - jedno średniej wielkości jajo ma 80 kcal. Jeśli jednak wzbogacimy je dodatkami, np majonezem i będziemy je gotować ponad 10 minut, wówczas korzyści dla zdrowia mogą być wątpliwe.

- Jedno jajko średniej wielkości to około 80 kcal. Jeśli dbamy o linię, uważajmy raczej na dodatki, jakie towarzyszą jajkom na świątecznym stole, np. majonez - mówi PAP dietetyk dr Marcin Mandryk.

Jak dodaje, jajka ugotowane na miękko są zdrowsze od tych na twardo, bo nie tracą wartości odżywczych.

- Jeżeli ktoś liczy kalorie, to nie powinien się obawiać, że jak zje jajko, to przytyje. Należy raczej obawiać się dodatków, typu majonez - tłumaczy dietetyk.

Podkreśla, że podczas przygotowywania jajek należy zwracać uwagę na czas ich gotowania.

- Na pewno nie należy przekraczać czasu 10 minut, optymalnie to 4 do 5 minut. Najzdrowsze jajka to jajka na miękko. Najzdrowsze, czyli takie, które podczas przygotowywania nie tracą wartości odżywczych - mówi dr Marcin Mandryk.

Według szacunków Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz w Polsce produkuje się 13,4 mld sztuk jaj rocznie, co daje nam 6 miejsce w UE. Część przeznaczana jest na eksport, a reszta pokrywa wewnętrzną konsumpcję - w ciągu roku Polak zjada średnio 258 jaj.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post