Jaka dieta przy uchyłkowości jelita grubego

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
admin. med.

Jaka dieta przy uchyłkowości jelita grubego

Post autor: admin. med. » 21 lis 2015, o 12:51

DIETA W UCHYŁKOWATOŚCI JELITA GRUBEGO
Opracowała diet. T. Korab

Uchyłki jelita powstają w wyniku zagłębienia błony śluzowej jelita w warstwę mięśniową co prowadzi do uwypuklenia błony śluzowej na zewnątrz jelita. Tworzą się wówczas swoistego rodzaju kieszonki, w których może zatrzymywać się treść pokarmowa.

Przyczyną tworzenia się uchyłków może być:
- niewłaściwe odżywianie będące przyczyną powstawania zaparć (zbyt mała ilość błonnika w pożywieniu)
- słabość warstwy mięśniowej ścian przewodu pokarmowego (utrata elastyczności, wiotczenie)
Odcinki jelita dotknięte uchyłkowatością u większości pacjentów nie dają żadnych objawów, czasami jednak mogą wykazywać skłonność do stanów zapalnych i mogą być przyczyną krwawień do światła jelita.

Dieta w uchyłkowatości jelita grubego jest uzależniona od objawów towarzyszących
temu schorzeniu.

1. W przypadku, gdy nie występują żadne dolegliwości bólowe stosuje się dietę wysokoresztkową z dużą ilością substancji balastowych, które zwiększają objętość stolca oraz mechanicznie pobudzają pracę jelit.

2. W przypadku, gdy pojawiają się stany zapalne uchyłków, występują zaparcia i bóle brzucha, w stolcu pojawia się krew należy stosować dietę łatwo strawną z ograniczeniem błonnika w postaci surowej.


ZALECENIA ŻYWIENIOWE W UCHYŁKOWATOŚCI BEZOBJAWOWEJ

1. W uchyłkowatości bezobjawowej wskazane jest stosowanie diety wysokoresztkowej.
Dozwolone są wszystkie techniki sporządzania potraw (gotowanie, duszenie, pieczenie, smażenie).

2. W diecie należy zwiększyć ilość błonnika, szczególnie jego nierozpuszczalnej frakcji.
Błonnik zwiększa objętość mas kałowych, poprzez mechaniczne drażnienie pobudza jelita do pracy, wchłania wodę, dzięki czemu poprawia się konsystencja stolca (staje się miękki)
Dobrym źródłem błonnika nierozpuszczalnego są:
otręby pszenne, pieczywo razowe z mąki z pełnego przemiału, grube kasze, nie
oczyszczony ryż, surowe warzywa i owoce ze skórka i pestkami, owoce suszone (śliwki,
morele, figi, rodzynki), orzechy, migdały.
Otręby pszenne (w ilości ok. 2 – 3 łyżek dzienne) można spożywać jako dodatek do
surówek, sałatek, past do pieczywa, koktajli.

3. Aby błonnik dobrze spełnił swoją rolę należy pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów (1,5 – 2 litry dziennie). Mogą to być:
wody mineralne, woda przegotowana z miodem, herbaty ziołowe i owocowe, soki owocowe, fermentowane napoje mleczne, esencjonalne buliony, rosoły itp
Przy zbyt małej ilości wypitych płynów zwiększona ilość błonnika w diecie może nasilić występowanie zaparć.

4. Posiłki należy spożywać regularnie, w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu.

5. Należy pamiętać o regularnych wypróżnieniach, nie powstrzymywać oddawania stolca, wypróżniać się w chwili, kiedy odczuwa się parcie na stolec.


ZALECENIA ŻYWIENIOWE W STANACH ZAPALNYCH UCHYŁKÓW

1. W stanach zapalnych uchyłków należy stosować dietę łatwo strawną.
Potrawy należy sporządzać metodą gotowania w wodzie lub na parze, duszenia, pieczenia
w folii lub pergaminie.

2. Należy ograniczyć ilość błonnika surowego w diecie.
Można to osiągnąć poprzez:
- obieranie warzyw i owoców ze skórki, owoce zawierające dużą ilość drobnych pestek
należy spożywać w postaci przecierów lub soków
- stosowanie warzyw gotowanych i rozdrobnionych
- stosowanie drobnych kasz (grysik, drobne kasze jęczmienne)
- stosowanie białego pieczywa (w ograniczonej ilości graham pszenno - razowy)

3. Należy wyłączyć z diety pokarmy powodujące wzdęcia:
suche nasiona roślin strączkowych, bób, kapusta, kalafiory, cebula, pory, czereśnie, gruszki, śliwki.

4. Należy unikać potraw o działaniu zapierającym (potrawy z ryżu i mąki ziemniaczanej
takie jak risotta, kisiele, kluski; banany, borówki, czekolada gorzka, kakao) oraz napojów garbnikowych o działaniu ściągającym (gorzka mocna herbata, czerwone wino wytrawne, napar z suszonych czarnych jagód).

5. Korzystne w przypadku zaparć jest stosowanie:
- fermentowanych przetworów mlecznych (kefiry, jogurty) zawierających żywe
kultury bakterii probiotycznych
- soków owocowych obfitujących w fruktozę i sorbitol (szczególnie jabłkowy,
gruszkowy, winogronowy)
- esencjonalnych bulionów i rosołów
- namoczonych i zmiksowanych śliwek suszonych

6. Przesuwanie treści pokarmowej w jelitach ułatwiają tłuszcze łatwo strawne takie jak: oliwa z oliwek, masło, słodka śmietanka, spożywane na czczo.

7. Łagodząco na błonę śluzową jelit działają płyny osłaniające takie jak: napar z rumianku,
mięty, odwar z siemienia lnianego.

JADŁOSPIS W UCHYŁKOWATOŚCI BEZOBJAWOWEJ
I śniadanie: pieczywo razowe z masłem, wędlina, sałatka z papryki, cebuli i jabłka z
olejem, kawa z mlekiem
II śniadanie: jogurt naturalny z musli z suszonymi owocami
Obiad: barszcz ukraiński, kasza gryczana, gulasz wołowy, surówka z kiszonej
kapusty z olejem, kompot
Podwieczorek: koktajl z kefiru i malin
Kolacja: ryba po grecku, bułka grahamka z masłem, sok wielowarzywny

JADŁOSPIS W STANACH ZAPALNYCH UCHYŁKÓW
I śniadanie: pieczywo pszenne z masłem, jajecznica na parze, napój z kefiru i soku
pomidorowego z koperkiem
II śniadanie: budyń waniliowy z sokiem owocowym
Obiad: zupa jarzynowa przetarta z grzankami, kasza jęczmienna drobna, pulpety z
ćwikła z jabłkiem, kompot z suszonych śliwek (miksowany)
Podwieczorek: jabłko pieczone, jogurt naturalny
Kolacja: pieczywo pszenne, pasta z mięsa i warzyw z masłem, sok z buraków i jabłka

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post