Badacze z Tokio, po przeanalizowaniu diety i stylu życia prawie 80 tys. osób dowiedli, że japońska kuchnia może zmniejszać ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu nowotworu, chorób serca i udaru mózgu aż o 15 procent.
Pozytywne dla japońskich potraw wnioski płyną z obserwacji naukowców z tokijskiego National Centre for Global Health and Medicine. Wzięli oni na warsztat dane dotyczące diety i stylu życia prawie 37 tys. mężczyzn oraz 43 tys. kobiet w wieku od 45 do 75 lat.
Dla kuchni japońskiej charakterystyczne jest użycie ryb (w tym surowych, np. sushi), owoców morza, wodorostów oraz warzyw. Popularne są też gotowane zupy, a także zanurzane we wrzątku mięsa, ryby i warzywa.
Więcej: zdrowie.dziennik.pl
Japońska dieta kluczem do długowieczności?
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Dieta Okinawa – sekret długowieczności
autor: admin. med. » 31 mar 2016, o 09:15 » w Diety - rodzaje diet - 1 Odpowiedzi
- 1683 Odsłony
-
Ostatni post autor: Arielka91
25 kwie 2016, o 09:20
-
-
-
Sztuka odmładzania i długowieczności. Zen Makrobiotyczny
autor: Asystentka » 26 kwie 2017, o 07:47 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 784 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
26 kwie 2017, o 07:47
-
-
-
Dieta FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego)
autor: admin. med. » 12 sie 2016, o 10:29 » w Diety - rodzaje diet - 0 Odpowiedzi
- 2952 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
12 sie 2016, o 10:29
-
-
-
Dieta przy chorobie Trzustki.Dieta trzustkowa
autor: admin. med. » 22 lis 2015, o 11:56 » w Diety - rodzaje diet - 0 Odpowiedzi
- 3067 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
22 lis 2015, o 11:56
-