Jedzenie na codzień. Dieta podstawowa

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
admin. med.

Jedzenie na codzień. Dieta podstawowa

Post autor: admin. med. » 21 lis 2015, o 14:28

To, co powinniśmy jeść, nazywamy dietą podstawową. Proponowana przez nas dieta podstawowa powinna towarzyszyć nam przez całe życie, bo dzięki niej będziemy czuli się lepiej i unikniemy wielu groźnych chorób. Modyfikacje tej diety dotyczą pewnych schorzeń, kiedy niektóre grupy produktów żywnościowych powinny być ograniczane.

Dieta podstawowa powinna się składać z:

• 30% tłuszczu – pochodzącego głównie z ryb, drobiu, tranu i oliwy z oliwek,
• 55% złożonych węglowodanów – z całych ziaren zbóż, warzyw i roślin strączkowych,
• 15% białek – głównie pochodzenia roślinnego – z soczewicy, fasoli i grochu,
• 8–10 szklanek wody.
Codziennie wolno jeść:

warzywa z rodziny krzyżowych: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior,
warzywa strączkowe: fasola – biała, czerwona, brązowa, czarna, indyjska itp.,
soja, soczewica, groch łuskany i zielony,
inne warzywa – botwina, bób, buraki, cebula, cykoria, czosnek, dynia, fasolka szparagowa i zielona, młody groszek, kalarepa, karczochy, koper, koper włoski, kukurydza, marchew, ogórki, papryka, pietruszka, pomidory, por, rzepa, rzeżucha, rzodkiewka, sałata, seler, seler naciowy, szczypiorek, szparagi, szpinak, szczaw, ziemniaki,
kiszonki naturalne – kapusta biała, czerwona, buraki, ogórki,
soja i produkty sojowe: mleko sojowe, mąka sojowa, tofu – ser z mleka sojowego,
orzechy i nasiona – świeże, bez dodatków, niesolone – orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje, pestki dyni, nasiona słonecznika, sezamu, lnu,
owoce cytrusowe – pomarańcze, cytryny, grejpfruty, limonki, mandarynki,
jagody leśne – czarna jagoda, borówki, jeżyny, żurawina,
inne świeże owoce – arbuz, ananas, awokado, banany, brzoskwinie, gruszki, jabłka, jagody, mango, melony, morele, papaja, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie, winogrona,
owoce suszone – śliwki, morele, figi, daktyle,
zboża – całe ziarna – jęczmień, gryka, kukurydza, owies, brązowy i dziki ryż, pszenica, żyto, siemię lniane,
produkty zbożowe – makaron z ciemnej mąki, niesolony popcorn,
kasze – gryczana, jaglana, perłowa,
otręby – owsiane, pszenne, ryżowe,
kiełki – pszenne, ryżowe,
nabiał – naturalny jogurt, mleko odtłuszczone, maślanka, kefir, kwaśne mleko, twaróg odtłuszczony,
tłuszcze – oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego, olej rzepakowy,
ryby gotowane – zwłaszcza tłuste ryby, takie jak: łosoś, śledź, makrela,
przyprawy – czosnek, cebula, imbir, bazylia, kminek, kurkuma, rozmaryn, majeranek, ostra papryka, curry, goździki, estragon,
napoje – woda mineralna niegazowana, herbata zielona i czarna, herbaty ziołowe takie jak mięta czy rumianek, herbaty owocowe.


Sporadycznie wolno jeść:

masło: 2–3 razy w tygodniu,
tłuszcze roślinne: margaryna bez tłuszczów utwardzonych i olej sojowy – 2–3 razy w tygodniu,
produkty mleczne: 1 lub 2 razy w tygodniu do wyboru: ser kremowy, ser niskotłuszczowy, śmietana kwaśna,
majonez: 1 raz w tygodniu niewielka ilość,
jaja: do 6 sztuk tygodniowo,
drób: 3–5 razy w tygodniu – indyki lub kurczaki świeże, bez skóry,
słodycze: 2–3 razy w tygodniu – miód, przetwory owocowe, rozcieńczone soki, mrożone desery np. sorbet lub jogurt, cukierki twarde, czekolada, kakao,
grzyby,
czerwone wino – tylko po jednym kieliszku kilka razy w tygodniu.


Nie zaleca się jeść:

mięsa: tłustej wieprzowiny, wołowiny i baraniny, wątroby, serc, flaczków, nóżek wieprzowych, boczku,
przetworów mięsnych i podrobów: mielonki, pasztetów, salcesonów, konserw,
potraw wędzonych i konserwowanych: kiełbas, salami, baleronu,
dań z „fast foodów”: hot dogów, hamburgerów itp.,
potraw smażonych: frytek, pączków,
olei i tłuszczów: oleju kukurydzianego, smalcu, słoniny, łoju,
zwykłej margaryny,
surowych jajek,
cukru białego,
potraw z białej mąki: placków, ciastek, ciast,
białego pieczywa (dopuszczone jedynie u pacjentów z chorobami wątroby i żołądka),
mleka pełnotłustego i jego przetworów,
chipsów kukurydzianych i ziemniaczanych,
słodyczy: batonów, tortów, ciastek z kremem, lodów,
potraw z „torebki” – zup, sosów, klusek itp.,
napoi: kawy – zwykłej, rozpuszczalnej, bezkofeinowej, aromatyzowanej,
napoi słodzonych: gazowanych, sztucznie barwionych i aromatyzowanych,
alkoholi wysokoprocentowych.

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post