Kapuściana dieta

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
admin. med.

Kapuściana dieta

Post autor: admin. med. »

Jest to dieta bardzo prosta i nie skomplikowana w przygotowaniu posiłków. Stosując tę dietę przez tydzień możemy schudnąć nawet do 3-6 kg. Spalaczem tłuszczu jest prosta w przygotowaniu zupa kapuściana
W ciągu pierwszych trzech dni jemy prawie wyłącznie tylko zupę, później stopniowo dokładamy owoce i mięso. Kapusta jest po pierwsze niskokaloryczna, po drugie bogata w witaminę C, po trzecie znakomicie reguluje pracę jelit. Minusem diety jest jej monotonność i to, że po trzech dniach nie możemy już patrzeć na zupę. Warto jednak wytrwać ten tydzień i stanąć na wadze. Ale jeżeli po zakończeniu diety kapuścianej wrócimy do starych nawyków żywieniowych to efekt jo-jo murowany. Po zakończeniu tej diety powinniśmy przejść na dietę niskokaloryczną.

Przepis na zupę kapuścianą:
główka kapusty białej lub włoskiej
2 cebule
papryka zielona
seler naciowy
6 sztuk pomidorów świeżych lub z puszki
Wykonanie: Białą lub włoską kapustę, paprykę, pomidory (bez skóry), seler należy pokroić na małe lub średnie kawałki. Warzywa należy podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać drobno pokrojoną cebulę, zalać wodą i gotować do momentu aż warzywa będą miękkie (ok. 10 min). Zupa kapuściana będzie lepsza gdy doprawimy ją przyprawami takimi jak: curry, pietruszka, pieprz, koper, bazylia, czosnek, bazylia lub sproszkowana papryka. Zupy nie wolno solić!
Przykładowy jadłospis:

Dzień pierwszy:
zupa kapuściana (im więcej tym lepiej)
owoce (jabłka, pomarańcze, arbuz, melon)
2 litry wody niegazowanej

Dzień drugi:
zupa kapuściana
warzywa (nie wolno kukurydzy, groszku, fasoli)
na kolacje możemy zjeść dwa ziemniaki ugotowane w mundurkach z masłem bez soli
żadnych owoców
2 litry wody niegazowanej

Dzień trzeci:
zupa kapuściana
warzywa (marchew, brukselka, kalafior, ogórki)
owoce (np. melon, jabłka, arbuz)
nie wolno jeść bananów
2 litry wody

Dzień czwarty:
zupa kapuściana
4-5 bananów
woda niegazowana, odtłuszczone mleko (2 litry)

Dzień piąty:
zupa kapuściana
20 dag mięsa (chuda wołowina, pierś kurczaka)
6 pomidorów
2 litry wody niegazowanej

Dzień szósty:
zupa kapuściana
mięso lub ryba
warzywa zielone w dowolnej ilości
2 litry wody niegazowanej

Dzień siódmy:
zupa kapuściana
ryż brązowy lub kasza (można z cynamonem i owocami)
warzywa
2 litry wody, soki niesłodzone z owoców lub warzyw
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post