Karczoch - działa żółciopędnie,działanie przeciwmiażdżycowe,

Leki, wskazania, działanie, skutki uboczne, interakcje leków.Leki zalecane do leczenia.Środki spożywcze bezglutenowe
admin. med.

Karczoch - działa żółciopędnie,działanie przeciwmiażdżycowe,

Post autor: admin. med. »

Karczoch - działa żółciopędnie,działanie przeciwmiażdżycowe, wpływa na poziom lipidów oraz cholesterolu we krwi
Każdy z nas na pewno kiedyś korzystał z ziółek czy leków na wątrobę. W aptekach możemy kupić bardzo wiele różnych specyfików. Sięgamy po nie najczęściej po obfitych posiłkach, gdy odczuwamy dyskomfort czy ból w nadbrzuszu.



Mało osób zdaje sobie jednak sprawę z tego jaką funkcję pełni nasza wątroba oraz jakie leki bądź środki powinniśmy przyjmować.

Medycyna naturalna odgrywa do dziś bardzo ważną rolę we współczesnej medycynie. Możemy poczytać o właściwościach hepatoprotekcyjnych surowców roślinnych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Poza właściwościami leczniczymi przypisuje się im także właściwośći ochronne, ponieważ osłaniają miąższ naszej wątroby.
Warzywem dobroczynnie działającym na nasz układ pokarmowy i nie tylko jest karczoch.

Karczoch jest jeszcze mało znanym i docenianym warzywem w naszym kraju. Dlatego bardzo rzadko po niego sięgamy. Tymczasem warto poznać jego zalety, bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, a w szczególności na watrobę.
Karczoch i jego skład

Owoce karczocha są bogate m.in.: w beta karoten, witaminy z grupy B, witaminę C , potas, cynarynę oraz związki polifenolowe.
Karczoch i jego właściwości

działa żółciopędnie i odpowiada za poprawę procesów trawiennych
wpływa na poziom lipidów oraz cholesterolu we krwi
pełni rolę ochronną dla układu naczyniowego
wywiera działanie przeciwmiażdżycowe

Karczochy kiedy i jak kupować – kilka wskazówek

Karchochy kupujemy na przełomie wiosny i lata, ponieważ wtedy są najsmaczniejsze.

Przy kupnie karczocha zwracamy uwagę na kształt liści, które powinny być twarde, ostre i zielone. A gdy złamiemy liścia powinien wypłynąc z nich sok.

Karczochy spożywamy zaraz po zakupie lub przechowujemy w lodówce przez 3-5 szczelnie owinięte w folię aluminiową.

Karczochy możemy podawać pieczone lub gotowane. Mogą byc takzę przystawką do różnych sosów lub też jako dodatek do sałatek i surówek.
Karczoch

To nie tylko pyszny dodatek do dań i potaw . To także również roślina, która może pomóc w wielu dolegliwościch i kłopatach trawiennych, w profilaktyce miażdżycy jak i wspomóc nas w leczeniu.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post