KARCZOCH SPROSZKOWANY LIOFILIZOWANY

Leki, wskazania, działanie, skutki uboczne, interakcje leków.Leki zalecane do leczenia.Środki spożywcze bezglutenowe
admin. med.

KARCZOCH SPROSZKOWANY LIOFILIZOWANY

Post autor: admin. med. »

Karczochy są bogate w błonnik, foliany, wit. C i K. To również doskonałe źródło magnezu, manganu, potasu, chromu, biotyny, niacyny, ryboflawiny, tiaminy i wit. A. Zawierają wiele antyoksydantów tj. kwercetynę, rutynę, antocyjany, kwas galusowy, luteolinę, kwas kawowy, kwas chlorogenowy i sylimarynę. Warzywa te bogate także w inulinę, naturalny prebiotyk niezwykle odżywczy dla „dobrych” bakterii w jelitach. Inulina pomaga zachować prawidłowy poziom cukru we krwi. Badania nad karczochami wykazały, że wspomagają prawidłowe funkcje wątroby wpływając na wydzielanie żółci oraz pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Karczochy mają również korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz jelita. Cenione są również ze względu na zawartość cukru – inuliny, który może być spożywany przez chorych na cukrzycę.

Sposób użycia: Karczoch można dodawać do zupy, napoju/koktajlu warzywno-owocowego.

Sposób przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post