Stanowi preparat spożywczy o wielu walorach odżywczych Jest cennym źródłem łatwo przyswajalnych aminokwasów , substancji śluzowych , błonnika pokarmowego, mikroelementów, witamin z grupy B, jak również wielu innych niezbędnych dla organizmu składników.
Len mielony zawiera śluzy, błonnik pokarmowy, białko, lignany oraz składniki mineralne, witaminy z grupy B i witaminę E.
Śluzy pokrywają cienką warstwą błonę śluzową przełyku, żołądka oraz dwunastnicy i stanowią naturalną ochronę przed czynnikami drażniącymi oraz szkodliwym nadmiarem kwasu żołądkowego. Warstwa śluzu pokrywająca błonę śluzową przewodu pokarmowego utrzymuje się przez długi czas, jest odporna na działanie enzymów trawiennych i zatrzymuje szkodliwe związki oraz utrudnia ich wchłanianie.Błonnik pokarmowy lnu pęcznieje w przewodzie pokarmowym, daje uczucie sytości, przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit i ułatwia wypróżnianie. Zmniejsza wchłanianie cholesterolu.
Białko lnu jest lekkostrawne, łatwo przyswajalne i bogate w aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie potrafi syntetyzować i muszą być dostarczane z pożywieniem.
Lignany mają działanie antyoksydacyjne, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Len mielony zawiera mniej tłuszczu niż tradycyjne siemię lniane dzięki temu jest mniej kaloryczny i nie ma charakterystycznego oleistego posmaku.
Uzupełnienie codziennej diety w substancje śluzowe o właściwościach powlekających i osłaniających przewód pokarmowy szczególnie w przypadku nadmiernego wydzielania soku żołądkowego (nadkwaśność), w stanach podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego. Ze względu na zawartość błonnika pokarmowego produkt może być także stosowany w przypadku zaparć i w otyłości.
Sposób użycia
1 łyżeczkę (5 g) lnu mielonego zalać szklanką gorącej wody lub mleka. Zamieszać i pozostawić do ostygnięcia. Spożywać 2 – 3 razy dziennie przed posiłkami. Można posłodzić lub posolić, dodać jogurt, płatki śniadaniowe, owoce, sok lub miód. Len mielony rozrobiony z niewielką ilością wody można dodawać również do zup, sosów i innych potraw zamiast mąki.
Len mielony, zioło pojedyncze
Len mielony, zioło pojedyncze
- Załączniki
-
- len-mielony.jpg (3.2 KiB) Przejrzano 649 razy
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Len Mielony Oleofarm na układ pokarmowy i jelita
autor: Asystentka » 29 lis 2016, o 10:24 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 0 Odpowiedzi
- 1085 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
29 lis 2016, o 10:24
-
-
-
Nie tylko chwast jadalny, ale i bardzo lecznicze zioło: mnis
autor: Asystentka » 17 maja 2017, o 06:47 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 0 Odpowiedzi
- 844 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
17 maja 2017, o 06:47
-
-
-
Pojedyncze uzupełnienia na implantach w odcinku przednim łuku zębowego
autor: Asystentka » 18 lut 2017, o 10:10 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 866 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
18 lut 2017, o 10:10
-
-
-
Pojedyncze zaburzenia rozwojowe w diagnostykce w kierunku zaburzeń integracji sensorycznej
autor: Asystentka » 18 mar 2017, o 15:00 » w Neurologia – Psychiatria - Psychologia - 0 Odpowiedzi
- 1027 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
18 mar 2017, o 15:00
-