Majeranek aromatyczna przyprawa szczególnie stosowana do potraw w kuchni śródziemnomorskiej uzany jest także za roślinę leczniczą.Już w starożytności wykorzystywano jego jako składnik maści na reumatyzm. Uważano także,że działa wzmacniająco na serce oraz pomaga w zaburzeniach trawienia.
Dzisiaj majeranek znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych oraz leczniczych.
Majeranek
Stosowany jest przy katarze, a także w problemach jelitowych. Napar z majeranku może być wykorzystywany wewnętrznie i zewnętrznie. Herbatka majerankowa pomaga w przeziębieniu, bólach głowy, bezsenności oraz wykazuje działanie uspokajające.
Zewnętrznie napar stosowany jest do przemywania trudno gojących się ran oraz na problemy skórne. Z kolei wyciąg z majeranku wykazuje właściwości owadobójcze.
Olejek z majeranku używany jest do inhalacji przy nieżytach górnych dróg oddechowych.
Część naziemna majeranku zawiera olejek eteryczny, rutynę, kwas askorbinowy oraz karoten, a także witaminę C i P oraz prowitaminę A,a więc jest niezastąpiony przy niedoborach witamin.
Wskazania lecznicze:
Wewnętrznie:
Astma, bezsenność, migrena, kurcze mimiczne, kurcze dróg oddechowych, kurcze trawienne (połykanie powietrza), lęki, obawy, nadmierna wrażliwość seksualna, neurastenia, niezrównoważenie psychiczne, nieżyt żołądka i jelit, paraliż, zapalenie tętnic, zapalenie przewodów nosowych i niedrożności nosa przy oddychaniu.
Zewnętrznie:
Brak sił, nerwobóle reumatyczne, wątłość, ogólne osłabienie, wycieńczenie, przewlekły katar nosa oraz przewlekłe zapalenie zatok bocznych nosa
MAJERANEK OGRODOWY
MAJERANEK OGRODOWY
- Załączniki
-
- Fotolia_45743454_majeranek.jpg (109.42 KiB) Przejrzano 259 razy