Mycie mięsa przed ugotowaniem może prowadzić do niebezpiecznych zakażeń
Dr Jacek Postupolski* (Toksykolog), not. Ewa Tomkowska
Moja mama zawsze myje mięso przed włożeniem do garnka. Czy to ma sens? Przecież bakterie i tak zginą w wysokiej temperaturze. Gdy to widzę, zastanawiam się, czy przy okazji tego mycia nie zabrudziła czymś szkodliwym zlewu? - zapytała nas pani Monika
Mycie mięsa mija się z celem, może przynieść więcej szkody niż pożytku. Surowe mięso, a szczególnie mięso drobiowe, narażone jest na zanieczyszczenia bakteriami chorobotwórczymi, np. salmonellą, które giną jedynie w procesie obróbki termicznej w temperaturze powyżej 70 stopni.
Bakterie te mogą jednak namnażać się zarówno na powierzchni surowego mięsa, jak i w środowisku kuchennym, np. na desce do krojenia czy w zlewie. Przygotowując mięso do pieczenia lub gotowania, powinniśmy zadbać, by miało jak najmniejszy kontakt z różnymi sprzętami kuchennymi i naszymi rękoma. Proces przyrządzania drobiu musi być szybki i prosty. Do obróbki mięsa najlepiej użyć jak najmniej przedmiotów, np. tylko jednej deski.
Mycie mięsa po wyjęciu z opakowania jest niebezpieczne, ponieważ umożliwia zakażenie bakteriami chorobotwórczymi wielu miejsc w kuchni, np. blatu, zlewu lub kranu. Woda rozbryzguje się po kuchni i wraz z nią przenoszą się bakterie na nasze ubranie, ciało, przyrządy kuchenne albo na produkty, które będziemy jeść na surowo, czyli nie mamy możliwości pozbycia się drobnoustrojów.
Niektórzy nie tylko obmywają mięso, ale moczą je dłużej w wodzie. Oczywiście to też jest błędne postępowanie. W wodzie bakterie świetnie się namnażają. W kuchni jest najczęściej ciepło, a drobnoustroje lubią taką temperaturę. Następnie wodę pełną bakterii chorobotwórczych wylewamy do zlewu, który zaczyna być również zakażony.
Przy wylewaniu wody zdarza nam się, że część jej się rozleje – wytrzemy plamę ścierką, a w niej bakterie zaczną się namnażać i co jakiś czas wraz z nią przenosić będziemy je na inne przyrządy i produkty.
Mycie mięsa przed ugotowaniem a zakażenia
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Wpływ mięsa a serce
autor: Asystentka » 1 gru 2016, o 18:08 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 951 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
1 gru 2016, o 18:08
-
-
-
Dlaczego dziecko nie chce jeść mięsa, jaj, ryb i zup
autor: admin. med. » 18 sie 2016, o 17:22 » w Pediatria, Neonatologia - 0 Odpowiedzi
- 1141 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
18 sie 2016, o 17:22
-
-
-
Czy spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa zwiększa ry
autor: Asystentka » 25 kwie 2017, o 18:15 » w Gastroenterologia, gastrologia, hepatologia, proktologia - 0 Odpowiedzi
- 923 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
25 kwie 2017, o 18:15
-
-
-
Czy chorzy kardiologicznie powinni nie jesć mięsa?
autor: Asystentka » 2 gru 2016, o 17:54 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1029 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
2 gru 2016, o 17:54
-