Niedoczynność Tarczycy. Jaką Dietę stosować?

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
admin. med.

Niedoczynność Tarczycy. Jaką Dietę stosować?

Post autor: admin. med. »

Dieta w niedoczynności tarczycy
Tarczyca wytwarza hormony odpowiedzialne za regulację przemiany materii. Jej niedoczynność powoduje
dolegliwości metaboliczne. Jak je usunąć?
Jeśli szybko tyjesz, masz bladą i suchą skórę, problemy z koncentracją, często doznajesz uczucia zimna
i ociężałości, wybierz się do endokrynologa i zbadaj poziom hormonów tarczycy. Objawy te wskazują
bowiem na niedoczynność tarczycy (niewielkiego gruczołu położonego na wysokości krtani). Leczenie tego
schorzenia polega na zwiększeniu podaży jodu i suplementacji hormonów tarczycy.
Tarczyca lubi jod
Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze bowiem udział w
produkcji hormonów tarczycy: tyroksyny i trójjodotyroniny, które w sposób wielokierunkowy wpływają na
wzrost i rozwój ustroju, a także na jego metabolizm (przemianę materii).
Organizm potrzebuje ok. 160 μg jodu dziennie (jeśli jesteś w ciąży lub karmisz to 180–200 μg). Powinien
być on dostarczony z pożywieniem lub drogą wziewną. Najlepszym jego źródłem są niewątpliwie ryby
morskie i owoce morza – w Polsce średnia zawartość tego pierwiastka w rybach to (na 100 g produktu):
dorsz 110 μg, łosoś 44 μg, płastuga 52 μg, makrela wędzona 40 μg, śledź 30 μg. Jest to jedyne naturalne
pewne źródło jodu w żywności, ponieważ zawartość tego pierwiastka w warzywach, owocach oraz
produktach zbożowych i mlecznych jest zmienna i w dużym stopniu zależy od miejsca uprawy lub hodowli.
Gdy gleba jest uboga w jod, rośliny na niej rosnące również będą zawierały go niewiele. Z kolei zawartość
jodu w mleku i produktach mlecznych zależy od jego obecności w paszy, którą karmione są krowy.
W celu dostarczenia tego deficytowego składnika w wielu krajach joduje się sól kuchenną, dodaje się go
do gotowych produktów, stosuje suplementację preparatami zawierającymi jod, zwłaszcza w stosunku do
osób najbardziej zagrożonych (przede wszystkim kobiet w ciąży), joduje się też paszę dla zwierząt.
Źródłem jodu mogą być również niektóre gatunki wód mineralnych, dlatego warto sprawdzić na etykiecie,
czy dana woda mineralna zawiera jod, i wprowadzić ją do codziennego jadłospisu.
Tego się wystrzegaj
Niektóre produkty spożywcze zawierają substancje wolotwórcze, które mogą ograniczać przyswajanie jodu
z pożywienia. Należą do nich: kapusta, kalafior, brukselka, soja oraz rzepa i brukiew. Dotyczy to przede
wszystkim warzyw surowych. Gotowanie zmniejsza bowiem zawartość tych niekorzystnych substancji o
ponad 30%. Osoby, u których rozwinęło się wole proste lub stwierdzono niedobór jodu, powinny znacznie
ograniczyć spożywanie tych warzyw, a ponadto orzeszków ziemnych i gorczycy (one również są bogate w
substancje wolotwórcze).
Przy niedoczynności postaw na białko
Białko powinno stanowić 15% wszystkich spożywanych przez ciebie kalorii. Taki poziom w diecie,
gwarantuje wysokie tempo przemian metabolicznych. Poza tym białko stymuluje produkcję hormonu
wzrostu odpowiedzialnego za spalanie tkanki tłuszczowej. Podstawą diety przy niedoczynności tarczycy
jest więc zwiększenie dziennej podaży białka do poziomu 80-100 g. Przy takiej ilości musisz jednak
pamiętać o wypijaniu przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej (ochrona nerek).

Dieta przy niedoczynności tarczycy
Dużo się pisze o dietach przy nadczynności tarczycy, a niewiele o niedoczynności tarczycy - co można
polecić, co jest wskazane? Słyszałam, że przy prawidłowo skonstruowanej diecie tarczyca może wrócić
do normy, a przynajmniej można ograniczyć ilość przyjmowanych leków zastępczych. Poza tym przy
niedoczynności tarczycy jest skłonność do tycia - jak sobie z tym poradzić?
Organizm potrzebuje ok. 160 mikrogramów jodu, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz to 180-200 mikrogramów.
Powinien on być dostarczony z pożywieniem lub drogą wziewną. Najlepszym źródłem jodu są niewątpliwie
ryby morskie i owoce morza.
Przykładowy jadłospis dostarczający odpowiednia ilość jodu I śniadanie Musli wielozbożowe, kilka
orzechów, cząstki mandarynki, jogurt naturalny; do picia szklanka soku wyciśniętego ze świeżych
pomarańczy II śniadanie: kromka pełnoziarnistego pieczywa z pasą z tuńczyka, sałatka z warzyw s
ezonowych; woda mineralna Przekąska kiwi, mandarynka Obiad: zupa krem z dyni, cielęcina duszona w
jarzynach, kasza gryczana, fasolka szparagowa z wody Kolacja: ryba po grecku, kromka pełnoziarnistego
pieczywa, woda mineralna Przy niedoczynności postaw na białko Ten składnik pożywienia powinien s
tanowić 15% wszystkich spożywanych przez Ciebie kalorii. Taki poziom w diecie, gwarantuje wysokie t
empo przemian metabolicznych, które przy niedoborach hormonów odpowiedzialny są za tycie.. Poza tym
białko stymuluje produkcję hormonu wzrostu odpowiedzialnego za spalanie tkanki tłuszczowej. Podstawą
diety przy niedoczynności tarczycy jest zwiększenie podaży białka do poziomu 80-100 g. Przy takiej ilości
musisz pamiętać o wypijaniu przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej, aby nie obciążać nerek pracą P
Przykładowy jadłospis I śniadanie: jogurt naturalny 150 g, 2 kanapki z chudą wędliną z pomidorem i sałatą,
herbata lub kawa bez cukru II śniadanie: 2 kanapki z polędwicą i z serem żółtym, papryką i ogórkiem,
banan Obiad: pierś kurczaka z grilla, ziemniaki, marchewka z groszkiem, surówka z selera Kolacja : jogurt
owocowy 1.5% tłuszczu, 2 kanapki z chudą wędliną , surówka z brokułów, jabłko

Leczenie niedoczynności tarczyc
Dieta dla każdej osoby z chorobami tarczycy powinna być ustalana indywidualnie.
Niezależnie od przyczyny niedoczynności tarczycy pacjent otrzymuje preparaty hormonów tarczycy (L-tyroksyna),
których dawka ustalana jest indywidualnie dla każdego chorego. Terapia jest zazwyczaj długotrwała,
często musi być kontynuowana do końca życia, ale nie sprawia wielu problemów i umożliwia normalne
funkcjonowanie. Pacjent pozostaje pod kontrolą poradni i co pewien czas ma wykonywane badania
kontrolne w celu potwierdzenia prawidłowej terapii.

Należy dążyć do uzyskania należnej masy ciała. Oprócz wysiłku fizycznego, powinna do tego posłużyć
racjonalna dieta redukcyjna, oparta o węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym (pieczywo z
pełnego ziarna, warzywa, otręby pszenne, makarony razowe), pełnowartościowe białko (jaja, chude mięsa,
chude przetwory mleczne), najważniejsze kwasy tłuszczowe(ryby, oliwa) oraz dostarczająca w
odpowiednich ilościach witamin i składników mineralnych (warzywa i owoce). Posiłki (5 razy dziennie)
należy jeść bardzo regularnie, co 3-4 godziny, uzupełniając je dużą ilość płynów (wody i herbaty nie
dosładzane cukrem) minimum 1,5 litra na dobę.
ODPOWIEDZ