Niedożywienie

Rozpoznawanie, profilaktyka i leczenie chorób wewnętrznych, choroby wieku starszego, choroby zakaźne, układu oddechowego, diabetologia, alergie.
Asystentka

Niedożywienie

Post autor: Asystentka »

Niedożywienie – jakimi narzędziami oceny dysponujemy?
dr n. med. Karolina Piotrowicz
Katedra Chorób Wewnętrznych i Gerontologii UJ CM, Kraków

Niedożywienie to jeden z częstych problemów spotykanych w populacji osób starszych. Uważa się, że niedożywienie może występować nawet u 60% hospitalizowanych osób starszych, u 90% pensjonariuszy domów opieki i u 10% seniorów mieszkających we własnych gospodarstwach domowych.

Istnieje wiele metod służących przesiewowej ocenie w kierunku występowania niedożywienia. W Polsce, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn. 15.09.2011 r. (nowelizacja 22.11.2013 r.), narzędziami rekomendowanymi do rutynowej oceny stanu odżywienia pacjentów hospitalizowanych są skale Nutritional Risk Score-2002 (NRS-2002, Ocena ryzyka związanego ze stanem odżywienia) oraz Subjective Global Assessment (SGA, Subiektywna globalna ocena stanu odżywienia).

Ocena ryzyka związanego ze stanem odżywienia z użyciem skali NRS-2002 obejmuje: wiek pacjenta, ocenę obecnego stanu odżywienia i spożycia pokarmów w ostatnim tygodniu oraz ocenę szacunkowego zapotrzebowania białkowo-energetycznego wynikającego z nasilenia choroby.

Ocena ryzyka niedożywienia z użyciem skali SGA jest nieco bardziej złożona i przeprowadzana na podstawie danych pochodzących z wywiadu medycznego, badania fizykalnego i subiektywnej globalnej oceny stanu odżywienia. Kwestionariusz wywiadu medycznego narzędzia SGA zawiera pytania o dane demograficzne (wiek, płeć), podstawowe dane antropometryczne (masa ciała, wzrost), procentową ocenę utraty masy ciała w ciągu ostatnich 6 miesięcy oraz szacunkową ocenę zmiany masy ciała w ciągu ostatnich 2 tygodni, rodzaj przyjmowanej diety i ewentualną zmianę w przyjmowaniu pokarmów, objawy ze strony przewodu pokarmowego, ocenę sprawności i wydolności fizycznej, ewentualną zmianę zapotrzebowania na składniki pokarmowe wynikającą ze stanu zdrowia lub choroby.

Alternatywą wobec przedstawionych narzędzi przesiewowej oceny stanu odżywienia jest szeroko stosowana na świecie skala Mini-Nutritional Assessment (MNA). Skrócona wersja narzędzia (MNA-Short Form, MNA-SF) zawiera pytania o ograniczenie spożywania posiłków i utratę masy ciała w okresie ostatnich 3 miesięcy, możliwość samodzielnego poruszania się, występowanie poważnej choroby somatycznej lub ciężkiego stresu psychicznego w ostatnich 3 miesiącach, ocenę w kierunku zaburzeń funkcji poznawczych i/lub depresji, aktualny wskaźnik masy ciała (Body Mass Index – BMI). Pomocna w ocenie pacjentów przewlekle leżących, u których nie można dokonać pomiaru aktualnej masy ciała, jest możliwość zastąpienia w skali MNA-SF wartości BMI (kg/m2) wynikiem pomiaru obwodu łydki mierzonym w najszerszym miejscu (cm).

Każdorazowo u pacjenta, u którego podejrzewa się występowanie niedożywienia lub ryzyko wystąpienia niedożywienia, należy przeprowadzić całościową ocenę przyczyn zaburzeń odżywienia, wdrożyć zindywidualizowane leczenie żywieniowe, a następnie monitorować postępy interwencji dietetycznej i ewentualnego leczenia odwracalnych przyczyn niedożywienia.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post