Niskokaloryczne substancje słodzące zwiększają lipogenezę

Różne informacje,czasem dziwne a czasem bardzo interesujące, o badaniach medycznych
Asystentka

Niskokaloryczne substancje słodzące zwiększają lipogenezę

Post autor: Asystentka »

Spożywanie dużych ilości niskokalorycznych substancji słodzących może sprzyjać odkładaniu się tkanki tłuszczowej szczególnie u osób otyłych, informują naukowcy z Uniwersytetu im. Jerzego Waszyngtona.

Wiele osób zamiast cukru używa, uchodzących za zdrowsze, niskokalorycznych substancji słodzących. Najnowsze badania wskazują jednak, że tzw. słodziki nie mają tak dobroczynnego działania, jak powszechnie się uważa. Podczas tegorocznej konferencji amerykańskiego Towarzystwa Endokrynologicznego – ENDO 2017 – naukowcy z Uniwersytetu im. Jerzego Waszyngtona zaprezentowali wyniki badań nad wpływem sukralozy na komórki macierzyste pozyskane z ludzkiej tkanki tłuszczowej oraz z próbek brzusznej tkanki tłuszczowej.

Komórki macierzyste poddano działaniu sztucznej substancji słodzącej przez 12 dni w dawce 0,2 milimola. W wyniku przeprowadzonego eksperymentu okazało się, że komórki macierzyste wykazują zwiększoną ekspresję genów wskazujących na tworzenie się tkanki tłuszczowej i obecność stanu zapalnego. Ponadto komórki macierzyste wykazały zwiększoną zdolność do gromadzenia drobin tłuszczu, w szczególności pod wpływem 1-milimolowej dawki sukralozy.

Naukowcy wykonali biopsję brzusznej tkanki tłuszczowej u ośmiu osób dorosłych, w tym 4 z otyłością. Wszyscy badani spożywali substancje słodzące, a w szczególności sukralozę i aspartam. Następnie porównano próbki tkanki tłuszczowej osób otyłych i o normalnej budowie ciała. U osób spożywających słodziki zaobserwowano zwiększony transport glukozy do komórek oraz nadekspresję genów związanych z lipogenezą.

Na podstawie wyników badań Amerykanie stwierdzili, że niskokaloryczne substancje słodzące mogą rozregulowywać metabolizm w sposób, który prowadzi do przyspieszonego tworzenia się tkanki tłuszczowej. Ponadto naukowcy uważają, że w związku z nasilonym transportem glukozy do komórek, substancji słodzących powinny unikać osoby ze stanem przedcukrzycowym i o podwyższonej glikemii.


źródło: mp.pl
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post