Norowirusy a zatrucia pokarmowe

Choroby układu pokarmowego; przełyku, żołądka, jelit, wątroby, trzustka, dróg żółciowych, odbytu)
admin. med.

Norowirusy a zatrucia pokarmowe

Post autor: admin. med. »

Zatrucie pokarmowe (łac. gastroenteritis acuta) – choroba wynikająca ze spożycia pokarmu lub przyjęcia płynów zawierających substancje szkodliwe, a w szczególności toksyny bakteryjne, drobnoustroje lub oba naraz i przebiegająca z objawami ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego. Według klasyfikacji WHO zatrucia pokarmowe obejmują również zakażenia pokarmowe.

Bakterie

Bakterie są najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych.

Najczęstszymi patogenami bakteryjnymi w zatruciach pokarmowych są:

Campylobacter jejuni, który wtórnie może doprowadzić do zespołu Guillaina-Barrégo i zapaleń przyzębia[1]
Salmonella spp. - zakażenie wywołane przez S. Typhimurium, które jest spowodowane spożyciem niedogotowanych jajek, a także inne patogeny[2][3][4]
Escherichia coli O157:H7 (EHEC), które powodują zespół hemolityczno-mocznicowy

Inne częste patogeny bakteryjne:

Bacillus cereus
Escherichia coli - EIEC, EPEC, ETEC, EAEC, inaczej EAgEC

Listeria monocytogenes
Shigella spp.
Staphylococcus aureus
Streptococcus
Vibrio cholerae, w tym O1 i nie-O1
Vibrio parahaemolyticus
Vibrio vulnificus
Yersinia enterocolitica i Yersinia pseudotuberculosis.

Mniej powszechne czynniki bakteryjne:

Brucella spp.
Corynebacterium ulcerans
Coxiella burnetii - gorączka Q
Plesiomonas shigelloides.

Egzotoksyny

Niektóre zatrucia są wywoływane nie tylko bezpośrednio przez zakażenie bakteryjne, ale również egzotoksyny produkowane przez bakterie. Egzotoksyny produkują (przykłady):

Clostridium botulinum
Clostridium perfringens
Staphylococcus aureus
Bacillus cereus.

Mykotoksyny i zatrucia grzybami

Do mykotoksyn najczęściej wywołujących zatrucia pokarmowe należą:

Aflatoksyny - wytwarzane przez Aspergillus parasiticus i Aspergillus flavus. Często występują w orzechach, orzeszkach ziemnych, kukurydzy, sorgo i innych nasionach oleistych. Do postaci aflatoksyn zalicza się: B1, B2, G1 i G2, wśród których aflatoksyna B1 działa głównie na wątrobę wywołując jej martwicę, marskość oraz raka[5][6]

Cytochalazyny

Alkaloidy sporyszu - alkaloidy ergopeptynowe - ergotamina

Inne

Information icon.svg Osobny artykuł: Grzyby trujące.

Wirusy

Zakażenia wirusowe stanowią prawdopodobnie jedną trzecią przyczyn zatruć pokarmowych w krajach rozwiniętych. Zakażenia wywołują wirusy:

Enterowirusy
Wirus zapalenia wątroby typu A, który szerzy się przez spożywanie pokarmów zanieczyszczonych fekaliami[7][8]
Wirus zapalenia wątroby typu E
Norowirusy
Rotawirusy.

Pasożyty

Większość pokarmowych parazytoz to choroby odzwierzęce.

Płazińce:
Diphyllobothrium sp.

Nanophyetus sp.
Taenia saginata
Taenia solium
Fasciola hepatica

Zobacz też: tasiemce

Nicienie:

Anisakis sp.
Ascaris lumbricoides
Eustrongylides sp.
Trichinella spiralis
Trichuris trichiura.

Pierwotniaki:

Acanthamoeba i inne wolno żyjące protozoa z supergrupy amoebozoa
Cryptosporidium parvum
Cyclospora cayetanensis
Entamoeba histolytica
Giardia lamblia
Sarcocystis hominis
Sarcocystis suihominis
Toxoplasma gondii.

Toksyny występujące naturalnie w pokarmach

alkaloidy (zawierają je np. szczwół plamisty i naparstnica)
cykutoksyna w szaleju jadowitym
toksyny grzybów wyższych
tetrodotoksyna (ryby Takifugu)
skombrotoksyna w rybach wywołująca scombrotoksizm
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post