O co pytają rodzice dzieci z niepełnosprawnością?
O co pytają rodzice dzieci z niepełnosprawnością?
Psychologicznie trudna sytuacja jest udziałem tych rodziców, którzy posiadają niepełnosprawne dziecko. Brak przygotowania do zmagania się z tego typu doświadczeniem rodzi u nich szereg pytań i wątpliwości. Książka z jednej strony przybliża czytelnikowi dylematy rodziców, towarzyszące sytuacji diagnozy o niepełnosprawności dziecka, z drugiej pozwala odpowiedzieć na pytania kluczowe dla procesu jego wychowania i rehabilitacji. Autorki poszczególnych rozdziałów podjęły trud przeprowadzenia wywiadów z matkami i ojcami dzieci o zaburzonym rozwoju, próbując dowiedzieć się, co stanowi źródło ich niepokoju, a co jest źródłem rodzicielskiej satysfakcji. Wszelkie ujawniane w tych wywiadach wątpliwości, dotyczące rozwoju dzieci, zostały opatrzone komentarzem zawierającym wskazówki na temat wspomagania rozwoju dziecka z danym typem niepełnosprawności.
- Załączniki
-
- rodzice-dzieci-niepelnosprawne.jpg (3.09 KiB) Przejrzano 587 razy
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Śpiewnik dla dzieci z niepełnosprawnością intelektualną
autor: Asystentka » 20 gru 2016, o 19:45 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 1064 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
20 gru 2016, o 19:45
-
-
-
Rodzice nie chcą szczepić dzieci, sanepid nakłada grzywny
autor: admin. med. » 10 mar 2016, o 11:04 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1214 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
10 mar 2016, o 11:04
-
-
-
Lekarze i rodzice wywalczyli zmiany w programie leczenia dzieci z MIZIS
autor: admin. med. » 2 maja 2016, o 10:37 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1020 Odsłony
-
2 maja 2016, o 10:37
-
-
-
Mój dzień. Program zajęć stymulująco-terapeutycznych dla dzieci ze znaczną i głęboką niepełnosprawnością intelektualną
autor: Asystentka » 1 mar 2017, o 19:33 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 725 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
1 mar 2017, o 19:33
-
-
-
Księża pytają ......czy szpitale przeprowadzają aborcje!
autor: admin. med. » 6 lip 2016, o 09:12 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 981 Odsłony
-
6 lip 2016, o 09:12
-