ODŻYWIANIE W GRZYBICY potrawy zalecane- przepisy

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
Dietka

ODŻYWIANIE W GRZYBICY potrawy zalecane- przepisy

Post autor: Dietka »

Potrawy jakie można jeść w grzybicy :
Zupy

1.Żurek na białej kiełbasie
Zakwas do przygotowania żuru
• 10 dkg mąki żytniej razowej
lub pytlowej
• 1 litr przegotowanej letniej
wody
• 2 - 3 ząbki czosnku
Mąkę wsypać do glinianego, wyparzonego wrzątkiem garnka lub szklanego słoja i zalać 1 litrem przegotowanej letniej wody. Dodać 2 - 3 ząbki czosnku i całość dokładnie wymieszać. Garnek przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu na 3 - 4 dni. Kwaśny płyn przelać do słoików lub butelek i przechowywać w lodówce. Prawidłowo przygotowany żur ma smak kwaskowaty i przyjemny zapach.

• 1 l wywaru z włoszczyzny,
• 15 dkg białej kiełbasy,
• 1 szklanka kwaszonego żuru,
• 2 łyżki mąki żytniej,
• 2 ząbki czosnku,
• liść laurowy,
• kilka ziaren pieprzu czarnego,
• ziele angielskie,
• majeranek,
• sól
Na wywarze z włoszczyzny ugotować białą kiełbasę. Przecedzić i do wywaru wlać żur wymieszany z mąką, która zagęści zupę. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, czosnek i przyprawy - pogotować około 5 minut. Kiełbasę można zastąpić jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartki.

2. Krupnik

• mięso drobiowe,
• 1/3 szklanki kaszy perłowej lub
pęczaku,
• 1 szklanka fasoli,
• liść laurowy,
• 1 por,
• ziele angielskie,
• majeranek,
• smalec.
Ugotować wywar na mięsie drobiowym. Po ugotowaniu odlać 1,5 szklanki wywaru do innego pojemnika. Do reszty wywaru wsypać kaszę, wrzucić listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Gotować na małym ogniu do lekkiej twardości. Pory oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w prążki i obsmażyć dość szybko w wysokiej temperaturze. Dolać pozostałe 1,5 szklanki rosołu. Mieszając zagotować, dodać do zupy. Fasolę ugotować, odcedzić, dodać do zupy. Gotować jeszcze 10 min. Przyprawić solą i pieprzem.

3. Barszcz czerwony z fasolą

• 400g buraków,
• 2 cebule,
• szklanka fasoli,
• liść laurowy,
• kwas buraczany (ocet z jabłek
lub sok z cytryny),
• sól,
• natka lub koperek,
• kilka ząbków czosnku.
Buraki pokroić na plasterki zalać wrzątkiem dodać cebulę,listek laurowy, ząbki czosnku i ugotować do miękkości. Odcedzić buraki i pozostawić do konsumpcji sam wywar. Następnie doprawić czysty barszcz kwasem buraczanym, pieprzem ziołowym, i solą. Fasolę ugotować, dodać do barszczu i zagotować. Podawać posypany natką lub koperkiem.

4. Zupa fasolowa z cebulą.
• 1,7 l wywaru z mięsa
wołowego,
• 25 dkg fasoli perłowej,
• 25 dkg cebuli,
• łyżka stołowa smalcu,
• 40 dkg ugotowanej wołowiny,
• sól,
• pieprz,
• majeranek.
Fasolę opłukać, zalać przygotowanym wywarem z mięsa i odstawić na 2 godz., a następnie ugotować. Cebulę obrać, pokroić na drobno, zrumienić na złoty kolor i dodać wraz z pokrojonym w kostkę mięsem do ugotowanej fasoli. Dodać przyprawy i zagotować.

5. Zupa z brokułów
• 1,7 l rosołu z kury,
• 50 dkg brokułów,
• 5 dkg kaszy jęczmiennej,
• 5 dkg makaronu razowego,
• łyżka stłowa smalcu,
• 1 cytryna,
• 2 żółtka,
• natka pietruszki,
• sól,
• pieprz.
Brokuły oczyścić, opłukać w wodzie lekko zakwaszonej sokiem z cytryny. Podzielić na cząstki, włożyć do 1 l rosołu i ugotować. Kaszę opłukać, zalać pozostałym rosołem i gotować do lekkiej twardości, a następnie wsypać makaron. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić i usmażyć. Następnie połączyć z kaszą, makaronem i brokułami i chwilę pogotować. Zupę wymieszać z żółtkami, dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku.

6. Zupa jarzynowa z makaronem.
• szklanka białej suchej fasoli,
• 1 mały por,
• gałązka selera naciowego lub
kawałek korzenia selera,
• 1/4 główki kapusty włoskiej,
• duża cebula,
• 2 duże pomidory,
• plaster dyni (nie jest
wymagany),
• natka pietruszki,
• liść laurowy,
• kilkanaśie listków bazylii,
• 4 łyżki oliwy z oliwek,
• 2 garście ciemnego, razowego makaronu.
Umytą fasolę zalać na noc 2 litrami przegotowanej zimnej wody. Dynię i seler pokroić w kostkę. Por, kapustę i cebulę grubo poszatkować. Fasolę gotować w wodzie, w której się moczyła. Po 30 minutach dodać warzywa i gotować do miękkości. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, a natkę i bazylię posiekać. Wszystko wrzucić do garnka z fasolą i gotowaćjeszcze 10 minut. Makaron ugotować "aldente" i po odcedzeniu dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.

7. Zupa krem pomidorowa
• 2 - 3 duże pomidory,
• strąk czerwonej papryki,
• 1 cebula,
• 4 ząbki czosnku,
• 2 łyżki jogurtu naturalnego,
• bazylia,
• pieprz,
• sól.
Zagotować 2 szklanki wody. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na cząstki. Paprykę i cebulę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę, wrzucić do wrzątku. Dodać pokrojony czosnek i przyprawy ziołowe - pieprz ziołowy, pieprz czarny oraz bazylię. Ugotowane do miękkości warzywa zmiksować i przetrzeć przez sitko. Do roztworu dolać tyle wody, by otrzymać 0,8 l zupy. Doprawić jogurtem i przyprawami, zagrzać. Podawać z makaronem sojowym lub razowym.

DANIA MIĘSNE:

1. Indyk faszerowany z jarzynami

Mięso umyć, osuszyć. Wyciąć w środku mięsa kieszeń. Przygotować farsz: cukinię oczyścić, pokroić w kosteczkę, posiekać natkę, wymieszać składniki z 1 jajkiem, przyprawić solą i pieprzem. Nadzieniem napełnić kieszeń indyka. Brzegi otworu spiąć wykałaczkami. Pierś indyka natrzeć solą i pieprzem, wstawić do blachy wysmarowanej olejem. Piec godzinę w temp. 200º C. Podawać z surówkami bądź z tłuczonym kalafiorem z masłem, zamiast ziemniaków.

2. Pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka ubić na kotlet. Mięso posolić, popieprzyć oraz zanurzyć w marynacie z oliwy z oliwek, czosnku i kropelki octu. Zatopione w marynacie mięso wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyciągnąć mięso z marynaty. Obtoczyć w jajku, bez panierki i usmażyć. Podawać z surówką z jarzyn.

3. Potrawka z kurczaka
Pierś z kurczaka pokroić w paski, obsmażyć na niewielkiej ilości smalcu. Odstawić aby ostygła. Równolegle usmażyć sporą ilość cebuli. W tym czasie ugotować fasolkę szparagową pokrojoną na połówki. Kiedy zmięknie odcedzić z wody. Obsmażonego kurczaka pokroić w cienkie talarki. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki: kurczaka, cebulę i fasolkę szparagową. Podawać z surówkami z jarzyn.

4. Pierś z indyka
Pierś indyka pierś posiekać drobno w kostkę, dodać przyprawy ziołowe i podsmażyć na patelni aż się zarumieni. Pokroić w kostkę różne jarzyny i dodać do gotowego mięsa. Dodać 2 łyżeczki masła, pół szklanki wody. Dusić razem do miękkości.

5. Kurczak pieczony.
Przygotować zaprawę z oliwy z oliwek, kurkumy, majeranku, kminku, imbiru, czosnku i soli. Udka z kurczaka natrzeć zaprawą i pozostawić na 30 min. Mięso piec przez 20 min. w odkrytym rondlu w piekarniku nagrzanym do temp. 200º C, potem zmniejszyć ogień do 140-150º C, nakryć rondel i dalej piec około 50 min. Podawać z surówką z jarzyn.

6. Filety ze śledzia z pomidorami
Filety śledziowe dokładnie oczyścić, wypłukać w zimnej wodzie, osuszyć i natrzeć zmiksowanymi przyprawami. Na patelni rozgrzać olej z pestek winogron, usmażyć na nim filety dodając pod koniec smażenia odrobinę świeżego masła dla smaku. Cukinię oczyścić i umyć, pokroić w cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na oleju. Zdjąć z patelni, na tej samej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, dodać pomidory, natkę pietruszki, przyprawy do smaku. Usmażone filety śledziowe ułożyć w sosie, udekorować smażoną cukinią i natką lub bazylią.

7. Pasta rybna
Cebulę i paprykę pokroić w drobniutką kosteczkę. Jajka ugotować na twardo. Po ostudzeniu pokroić również w kosteczkę. Dodać uduszony (np. w folii) i rozdrobniony filet z pangi. Wszystkie składniki wymieszać i rozdrobnić. Na koniec dodać sok z cytryny, majonez i przyprawy. Ponownie wymieszać. Podawać do chleba żytniego lub żytnio - razowego.

SURÓWKI:

1. Surówka wielowarzywna
Czerwoną kapustę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a marchewkę na tarce o oczkach średniej wielkości. Cebulę i białą kapustę drobno posiekać. Wszystkie warzywa połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z oliwą z oliwek.

2. Surówka różnokolorowa
Kapustę pokroić w jak najcieńsze długie makaroniki, wypłukać, osączyć na sicie. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekaną zieleninę. Pomidory pokroić w kliny, ogórki w cienkie plasterki, rzodkiewki w talarki, a paprykę w cienkie paski. Czosnek przecisnąć przez praskę. Tuż przed podaniem wszystkie składniki wymieszać z oliwą, przyprawić solą i pieprzem.

3. Surówka z kapustą pekińską
Kapustę pekińską pokroić w wąskie paski, pora w półplasterki, opłukać na sicie, osączyć. Marchewkę i seler oskrobać, opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa włożyć do salaterki, dodać jogurt (śmietanę), sól, pieprz, sok z cytryny i wymieszać.

4. Sałatka ogórkowa
Ogórki zetrzeć na tarce, słonecznik zmielić w młynku do miałkości, płatki gotować 1 min. w wodzie bez soli. Składniki połączyć, dodać ząbek czosnku, oliwę z oliwek i sól do smaku. Odstawić na 10 minut przed zjedzeniem.

5. Chrupiąca surówka
Umytą i osuszoną sałatę porwać na kawałki, rzodkiewki pokroić w plasterki, a obrane z włókien łodygi selera na centymetrowe odcinki. Warzywa wymieszać, polać śmietaną, posypać szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

6. Sałatka z pomidorów
Pomidory pokroić na różnej wielkości kawałki, dodać pokrojoną cebulę, oliwę z oliwek oraz do smaku przyprawy. Wymieszać i odstawić na kilka minut
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post