Papryka ma kilkukrotnie więcej witaminy C niż cytryna, dlatego jest bardzo skuteczna w profilaktyce przeziębień. Dzięki zawartości kapsaicyny przyspiesza metabolizm i poprawia krążenie. Obniża także poziom cholesterolu i chroni serce.
Kapsaicyna, związek, który nadaje papryce charakterystyczny ostry smak, aktywuje termogenezę i przyspiesza spalanie w komórkach. Papryka typu chili ma kapsaicyny więcej, ale nasze słodkie papryki mają jej akurat tyle, by "podkręcić" metabolizm, nie zwiększając jednak ciśnienia krwi. Przy tym sama papryka jest niskokaloryczna: 100 g to zaledwie 32 kcal.
Dzięki kapsaicynie papryka poprawia także krążenie i zapobiega powstawaniu zakrzepów, a tym samym obniża ryzyko zawałów serca i udarów mózgu. Kapsaicyna ma ponadto działanie rozgrzewające i przeciwbólowe, więc łagodzi objawy przeziębienia. Poza tym rozrzedza wydzielinę i sprawia, że łatwiej oczyścić drogi oddechowe.
Czerwone papryki są bogate w likopen, przeciwutleniacz poprawiający funkcjonowanie układu krwionośnego. Wszystkie są źródłem błonnika obniżającego poziom cholesterolu. Zielone dostarczają także witaminę B6 i kwas foliowy, które pomagają obniżyć poziom szkodliwej dla serca homocysteiny. Natomiast potas zawarty w papryce dowolnego koloru obniża ciśnienie krwi.
Jak dodaje Gazeta Wyborcza, zespół dr Susan Searles Nielsen z Uniwersytetu Waszyngtońskiego w Seattle (USA), analizując dane ponad tysiąca pacjentów, stwierdził, że im więcej warzyw psiankowatych zawierała czyjaś dieta, tym mniejsze miał on ryzyko rozwoju choroby Parkinsona. Najsilniej działała papryka.
Papryka uodparnia, pomaga schudnąć i chroni serce
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Badania: zdrowe serce chroni przed impotencją
autor: Asystentka » 18 maja 2017, o 20:13 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1099 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
18 maja 2017, o 20:13
-